Svijet

BREXIT: Škotska čelnica traži u pismu May referendum o neovisnosti

Škotski parlament glasovao je u utorak za održavanje referenduma o neovisnosti 2018. ili 2019. godine, ali vlada Ujedinjenog Kraljevstva u Westminsteru mora dati svoje dopuštenje za to.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Škotska premijerka Nicola Sturgeon pisala je britanskoj kolegici po dužnosti Theresi May i službeno je od nje zatražila dopuštenje za održavanje drugog referenduma o neovisnosti Škotske prije izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije, objavljeno je u petak kada bi pismo trebalo biti i uručeno.

Rezultati referenduma o Brexitu održanom u lipnju doveli su u pitanje budućnost zemlje jer su Engleska i Wales glasovali za napuštanje EU-a, a Škotska i Sjeverna Irska za ostanak.

Škotski parlament glasovao je u utorak za održavanje referenduma o neovisnosti 2018. ili 2019. godine, ali vlada Ujedinjenog Kraljevstva u Westminsteru mora dati svoje dopuštenje za to.

Dobivši mandat od škotskog parlamenta, Sturgeon je napisala pismo May kako bi od nje službeno zatražila dopuštenje za raspisivanje novog referenduma.

Na svom Twitter profilu škotska je vlada objavila fotografiju Sturgeon kako opušteno sjedi na sofi s porukom: "Premijerka Nicola Sturgeon u (službenoj rezidenciji) Bute House u Edinburghu radi na završnom nacrtu pisma o članku 30 premijerki Theresi May".

Odluka o članku 30 je formalni mehanizam kojim bi vlada Ujedinjenog Kraljevstva privremeno predala ovlasti škotskom parlamentu da organizira referendum. Mediji navode da će pismo biti uručeno May kasnije u petak.

Sturgeon inzistira na novom referendumu jer će Brexit izmijeniti odnose Škotske s Ujedinjenim Kraljevstvom i Europom protivno volji njezinih stanovnika.

May smatra kako je Škotska već rekla svoje mišljenje na prvom referendumu, kad je 55 posto birača glasalo za ostanak.

Dvije premijerke su se susrele u ponedjeljak, nakon čega je Sturgeon za BBC otkrila kako je sastanak bio srdačan, no da May nije odustala od svog stava da sada "nije dobar trenutak" za novi referendum.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

THERESA MAY, nicola sturgeon, velika britanija, škotski referendum, ŠKOTSKA, UK, BREXIT