Svijet

Direktor FBI-a: Comey potvrdio da FBI istražuje navodnu rusku umiješanost u izbore

Piše: PolitikaPlus/Hina

Direktor FBI-a James Comey u ponedjeljak je potvrdio da agencija istražuje moguće pokušaje ruske vlade da utječe na izbore 2016., uključujući i moguću povezanost kampanje predsjednika Donalda Trumpa s Moskvom.

Comey je u svjedočenju pred Kongresom kazao da je istraga "uključuje i utvrđivanje veza između pojedinaca bliskih Trumpovoj kampanji i ruske vlade te je li bilo koordinacije između kampanje u ruskih aktivnosti".

"S obzirom da se radi o otvorenoj, tajnoj istrazi koja je u tijeku, ne mogu više reći o tome što radimo i čije ponašanje ispitujemo", rekao je Comey.

Comey je rekao kako ni ministarstvo pravosuđa niti njegova agencija nemaju dokaza koji bi potvrdili tvrdnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da je njegov stožer u Trumpovu tornju bio prisluškivan tijekom predizborne kampanje 2016.

"Poštujući predsjednikove tweetove o navodnom prisluškivanju koje je na njega usmjerila prethodna administracija, nemam informacije koje potvrđuju te tweetove", rekao je Comey.

"Pažljivo smo gledali unutar FBI-aja. Ministarstvo pravosuđa me je zamolilo da vam kažem kako je odgovor isti za ministarstvo pravosuđa i sve njegove sastavnice: ministarstvo nema informacija koje podržavaju te tweetove", rekao je.

Trump je početkom ožujka stvorio prijepor odaslavši niz tweetova bez da je dao dokaze u kojima je tvrdio kako je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame prisluškivala Trumpov toranj u New Yorku.

"Strašno. Obama naredio prisluškivanje ureda u Trumpovu tornju. Ništa nije pronađeno. Ovo je McCarthysam", objavio je Trump na Twitteru.

Comey tvrdi da američki predsjednik nema ovlasti narediti prisluškivanje bilo kojeg američkog državljana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUSIJA, PRISLUŠKIVANJE, IZBORI, SAD