Zagreb

GRAD ZAGREB: Gradonačelnik Bandić na odustaje od promjene Statuta kojom bi nacionalne manjine dobile zastupnike

Zasad se većina gradskih zastupnika, bez obzira na stranačku pripadnost, tome protivi jer smatra da Bandić samo želi svojoj listi osigurati dodatne zastupnike, te upozorava da će se time produbiti jaz između većinskog hrvatskog naroda i manjina, no Bandić tvrdi da je njegov prijedlog 'civilizacijski doseg'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak da sa dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja će se održati u utorak, 21. ožujka, neće povući svog prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba, kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini.

Bandić predlaže da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

Zasad se većina gradskih zastupnika, bez obzira na stranačku pripadnost, tome protivi jer smatra da Bandić samo želi svojoj listi osigurati dodatne zastupnike, te upozorava da će se time produbiti jaz između većinskog hrvatskog naroda i manjina, no Bandić tvrdi da je njegov prijedlog "civilizacijski doseg".

"Tko me imalo pozna zna da ja ne kupujem glasove, jer ja sam gradonačelnik svih Zagrepčana već 17 godina i ne dijelim ljude", poručio je Bandić na konferenciji za novinare na temu "Akti gradonačelnika".

"Ako bude konsenzusa i ljudi budu to htjeli, mi ćemo to napraviti, a ako ne, onda se neće napraviti, ja ću biti malo tužan ali neću se ubiti zbog toga", rekao je.

Govoreći o najavljenom pripajanju Koncertne direkcije Zagreb Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Bandić je ustvrdio da je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić dogovorio projekt spajanja s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Spajanjem bi se trebala provesti racionalizacija i osigurati efikasnost vođenja tih dviju institucija, kaže Bandić i pritom demantira optužbe kako i to radi u predizborne svrhe. "Prije je bilo otpora iz Lisinskog, pa nismo mogli na to utjecati, a sada se i ravnatelj Lisinskog slaže, pa ćemo to napraviti. Osim toga, oni su pod istim krovom i isti je posao", rekao je Bandić.

"Radit će isti ljudi, samo će biti bolje. To je u biti sinergija struke i kompetencije", dodao je zagrebački gradonačelnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, GRAD ZAGREB, nacionalne manjine, KD VATROSLAV LISINSKI, MILAN BANDIĆ