Svijet

NJEMAČKA: Lijeva koalicija bi mogla zbaciti konzervativce Angele Merkel u Saarlandu

Jedna od najmanjih njemačkih saveznih država Saarland jest, kao i cijela Njemačka, trenutno pod vlašću 'velike koalicije' konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata (SPD).

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glasači u njemačkoj saveznoj državi Saarland mogli bi krajem mjeseca zadati udarac kancelarki Angeli Merkel na lokalnim izborima koji će biti ispit za parlamentarne izbore u rujnu na kojima njezinim konzervativcima prijeti lijeva koalicija na čelu s novim predsjednikom SPD-a Martinom Schulzom.

Jedna od najmanjih njemačkih saveznih država Saarland jest, kao i cijela Njemačka, trenutno pod vlašću "velike koalicije" konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata (SPD).

Ankete pokazuju da bi lijeva "crveno-crveno-zelena" koalicija SPD-a, krajnje ljevičarske stranke Linke i Zelenih mogla preuzeti vlast nakon izbora 26. ožujka. Iako postoje neke nesuglasice, izgleda da su te stranke zagrijane za ideju suradnje.

Glasovanje u Saarlandu, prvo od tri regionalnih izbora koji se održavaju ove godine, smatraju se ispitom uoči saveznih izbora koji se održavaju 24. rujna, na kojima kancelarka Angela Merkel pokušava dobiti svoj četvrti mandat na čelu države.

Saarland je prvi izborni ispit i za SPD pod njegovim novim čelnikom, bivšim predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom, koji je od objave svoje kandidature toj stranci donio rast od 10 postotnih bodova u anketama.

"Ovo su prvi izbori od takozvanog 'efekta Schulz', pa će nam oni pokazati je li se za socijaldemokrate on očituje i na biralištima", ističe profesor politike Thomas Jaeger sa sveučilišta u Koelnu, dodavši kako je riječ o glasovanju na kojem se natječe bliski suradnik aktualne kancelarke.

Ankete na razini države pokazuju da bi "crveno-crveno-zelena" koalicija mogla dobiti tijesnu većinu u Bundestagu, donjem domu njemačkog parlamenta.

Trostruka ljevičarska koalicija u Saarskoj oblasti bila bi treća na razini saveznih država nakon Berlina i istočne države Tiringije.

Premijerka te države Annegret Kramp-Karrenbauer iz CDU-a, konzervativna kandidatkinja s nadimkom "Merkel iz Saara", želi ostati na vlasti s velikom koalicijom i upozorava birače na opasnosti koalicije u kojoj bi bila i Linke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

die linke, spd, cdu, angela merkel, saar, njemačka, MARTIN SCHULZ