Regija

SARAJEVO: Hahn poziva na nastavak povezivanja zapadnog Balkana i reformi u BiH

Dan nakon skupa regionalnih premijera, Hahn se sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te predsjednicima vlada Federacije BiH i Republike Srpske Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović, s kojima je razgovarao o ispunjavanju obveza iz plana reformi usvojenog potkraj 2015.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn potvrdio je u petak u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina, kao i sve druge države zapadnog Balkana, ima jasnu europsku perspektivu, istaknuvši kako će Bruxelles sa svoje strane sve učiniti da to tako i ostane, no zemlje regije moraju provoditi reforme, ali i bliže međusobno surađivati kako bi potvrdile svoju spremnost za članstvo u Uniji.

"Stabilnost regije može biti održana samo uz europsku perspektivu", kazao je Hahn novinarima, a ohrabrujućim je opisao opredijeljenost predsjednika vlada šest zapadnobalkanskih država, koji su, na summitu u četvrtak u Sarajevu, najavili bližu suradnju, uključujući uspostavu jedinstvenog regionalnog tržišta koje bi trebalo okupiti 20 milijuna ljudi te potaknuti razmjenu roba i kapitala, ali i gospodarskih potencijala cijelog jugoistoka Europe.

Sve bi to, kako je najavio Hahn, trebalo biti jasnije do summita Berlinskog procesa u srpnju u Trstu. Do tada bi trebalo predložiti zakonske i institucionalne okvire za funkcioniranje jedinstvenog tržišta kako bi to najutjecajnije članice EU mogle i konkretno podržati.

Vlade u BiH, a posebno parlamenti moraju nastaviti reforme

Dan nakon skupa regionalnih premijera, Hahn se sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te predsjednicima vlada Federacije BiH i Republike Srpske Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović, s kojima je razgovarao o ispunjavanju obveza iz plana reformi usvojenog potkraj 2015.

Taj plan proistekao je iz tadašnje britansko-njemačke inicijative, čiji je cilj bio ubrzati gospodarske i socijalne reforme kako bi se stabiliziralo stanje u BiH i stvorile pretpostavke za rješavanje otvorenih političkih pitanja, poput ustavnih i promjena izbornog zakonodavstva, o čemu do tada nije bilo moguće postići ni minimum suglasnosti.

Nakon dvadesetak mjeseci provedbe tog plana, Hahn je ocijenio kako su postignuti važni učinci, no istaknuo je da se s tim mora odlučno nastaviti kako bi konkretni rezultati bili vidljivi običnim ljudima. "Reforme se moraju nastaviti", kazao je Hahn pozvavši da se osigura i nastavak aranžmana s MMF-om, koji bi BiH trebao donijeti finanijsku potporu od oko 550 milijuna eura.

Taj je kredit došao u pitanje jer na državnoj razini nisu usvojeni novi zakoni o trošarinama na duhan i alkohol, a izostalo je i uređenje bankarskog sektora u Federaciji BiH, što su preduvjeti na kojima MMF inzistira da bi nastavio isplate rata kredita.

"Vlade rade puno i puno potiču, no važno je da i parlamenti slijede taj tempo usvajajući potrebne zakone", kazao je Hahn.

Zvizdić je kazao kako u Vijeću ministara BiH nemaju nikakvih rezervi oko provedbe plana reformi, jer znaju da je to ključan preduvjet približavanja Uniji.

"Teško je očekivati da će nas (šest država regije) Unija primiti istodobno i 'u paketu', no budemo li mi brzo radili, institucije EU neće postavljati nove uvjete, a to će nam omogućiti da u dogledno vrijeme postanemo članicama", kazao je Zvizdić.

Ocijenio je nužnim da provedbu reformi prati povećani obujam ulaganja i investicija, što je od ključnog značaja za poboljšanje kvalitete života.

"Ta dva procesa moraju ići zajedno", kazao je Zvizdić, ističući kako je za BiH posebice važna cestogradnja te da očekuje da na summitu u Trstu bude odobren dio predloženih projekata koji bi se financirali uz povoljne kredite EU i međunarodnih financijskih organizacija poput Svjetske banke, koja je za to planirala izdvojiti 750 milijuna dolara.

"Reforme, investicije i zapošljavanje, tri su ključne riječi", kazao je Zvizdić

Premijerka RS Cvijanović je pozvala da se "više radi a manje priča", ustvrdivši kako njena vlada pravodobno izvršava sve preuzete obveze. "Teške reforme otpadaju na entitete i tu nema nikakvog laganja", kazala je Cvijanović dodajući kako je potrebno bolje usuglašavanje među različitim razinama vlasti, jer toga sada nedostaje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jugoistočna europa, JOHANNES HAHN, BIH, EU, ZAPADNI BALKAN