Kultura

NAGRADNI NATJEČAJ: Ovo su dobitnici ulaznica za koncert ZGF KLASIČNA GLAZBA U NAJBOLJEM IZDANJU: BENJAMIN SCHMID

Benjamin Schmid violinist je nove generacije koji niže uspjeh za uspjehom, a o njemu je snimljeno već nekoliko dokumentarnih i glazbenih filmova koji se prikazuju diljem svijeta.

Piše: PolitikaPlus

Od danas do ČETVRTKA 16. 03. do podneva „idemo“ s nagradnim natječajem koji organiziraju Zagrebačka filharmonija i portal politika+, u kojem za koncert ZAGREBAČKA FILHARMONIJA KLASIČNA GLAZBA U NAJBOLJEM IZDANJU: BENJAMIN SCHMID koji će biti na programu u PETAK 17. 03. u 19.30 sati u KD „Vatroslav Lisinski“ darujemo 2x2 ulaznice.

 

DOBITNICI NAGRADNOG NATJEČAJA SU;  Darija Brekalo, Josip Horvat.

 

Sudionici nagradnog natječaja, osim točnog odgovora na postavljeno pitanje, navode TOČNO KAKO SLIJEDI:

1. ime i prezime,

2. točnu adresu (ulica/trg, kućni broj, grad/mjesto i poštanski broj),

3. e-mail adresu (obavezno), i

4. broj telefona/mobitela.

 

Imena dobitnika objavljujemo na portalu. Dobitnici NEĆE posebno biti obaviješteni o načinu preuzimanja osvojenih ulaznica, koje podižu uz predočenje osobne iskaznice na dan koncerta, PETAK 17. 03., na blagajni KD „Vatroslav Lisinski“ od 18.30 sati.

 

Nagradno pitanje za koncert KLASIČNA GLAZBA U NAJBOLJEM IZDANJU: BENJAMIN SCHMID je: Koji instrument svira Benjamin Schmid? SVOJE ODGOVORE ŠALJETE NA MAIL; [email protected]

 http://www.zgf.hr/concert/ crveni-ciklus-23/.

Nakon senzacionalnog nastupa Robyja Lakatoša pred prepunom dvoranom Lisinski, Zagrebačka filharmonija, ovoga puta u sklopu Crvenog ciklusa, u goste dovodi jednog od najboljih i najsvestranijih  violinista današnjice, a sve pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayera. 

Benjamin Schmid violinist je nove generacije koji niže uspjeh za uspjehom, a o njemu je snimljeno već nekoliko dokumentarnih i glazbenih filmova koji se prikazuju diljem svijeta. Rođen je u Beču, odrastao u Salzburgu, a do svoje 24 godine već je imao osvojenu Mozartovu, Beethovenovu i Nagradu publike na natjecanju Carl Flesch u Londonu. Benjamin Schmid od tada nadalje osvaja pozornice diljem svijeta te nastupa uz renomirane orkestre poput Bečke i Londonske filharmonije ili pak Sankt. Peterburške uz dirigente među kojima su:Christoph von Dohnanyi, David Zinman, Seiji Ozawa, Valery Gergiev i mnogi drugi. Njegov bogati repertoar ne uključuje samo djela klasične glazbe pa njegove kvalitete solista i osobitu vještinu jazz-improviziranja možemo čuti kada izvodi i violinske koncerte  Hartmanna, Gulda, Korngolda, Muthspiela, Lutoslawskog  ili Regera.

Benjaminu Schmidu  dodijeljena je Međunarodna nagrada  za umjetnost i kulturu Grada Salzburga, a svira na jednoj od najljepših Stradivari- violina  “ex Viotti 1718” , koju mu na raspolaganje daje Austrijska narodna banka.

Zvuk ove iznimne violine moće će čuti i zagrebačka publika 17.3. u 19:30 sati kada će Schmid i Zagrebačka filharmonije izvesti Prokofjevovu 7. Simfoniju u cis-molu, op. 131, i 1. Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 19, te Poemu ekstaze, op.54, Aleksandra Skrjabina pod dirigentskom palicom Davida Danzmayra.

Šefa dirigenta Danzmayra ne treba posebno predstavljati jer je svojom neposrednošću, karizmom i sigurnom dirigentskom rukom, do sada svaki put oduševio kako publiku tako i kritiku. Školovao se na Sveučilištu Mozarte­um u Salzburgu, na kojem je prvotno studirao klavir  nastavivši s dirigiranjem u klasi Dennisa Russella Daviesa  i diplomiravši s najvišim ocjenama. U dosadašnjoj karijeri dirigirao je orkestrima kao što su, među ostalima:, Sinfonieorchester Basel, Mozarteum Orchester, Haydn Orchester Bozen, Salzburg Chamber Philharmonic, Bruckner Orchester Linz i Radio Symphony Orchestra Vienna, a već drugu sezonu za redom vodi Filharmonijski orke­star u lllinoisu (Chicago) kao njihov glazbeni ravnatelj te je nedavno je na istu funkciju imenovan i u komorno­me orkestru ProMusica. Sve to Davida Danzmayra čini jednim od najtalentiranijih i najuzbudljivijih dirigenata mlađe generacije.

I šef dirigent David Danzmayr i violinski virtuoz Benjamin Schmid ovim će zahtjevnim programom moći pokazati sve svoje umijeće dirigiranja, tj. sviranja. Publika će čuti jednu od Prokofjevih najboljih i najzahtjevnijih simfonija u kojoj se teme preljevaju kroz prostranu gustu melodiku i paralelne teksturalne promjene dok će u 1. Koncertu za violinu i orkestar u 3 stavka do izražaja doći dramaturška slika kroz široki lirilizam solista, a sve će završiti Skrjabinovom simfonijskom pjesmom Poema ekstaze koja kroz mistični i ekstatički ugođaj dočarava katarzičnu moć glazbe.

Zagrebačka filharmonija će uz pomoć Benjamina Schmida na violini još jednom predstaviti publici klasičnu glazbu u najboljem njezinom izdanju. Vidimo se u na koncertu Crvenog ciklusa, 17.3. u 19:30 sati!

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NAGRADNI NATJEČAJ, Benjamin Schmid, ZGF