Hrvatska

POŽEGA: Prisegnuo 18. naraštaj dragovoljnih ročnika

Čestitajući im predsjednica Grabar Kitarović istakla je kako je svima koji postanu djelatni pripadnici Oružanih snaga predstoji zahtjevan, odgovoran, nimalo lagan, ali častan vojnički poziv.

FOTO: MORH/J. Kopi
Piše: PolitikaPlus/Hina

Vjernost domovini u subotu je u Središtu za temeljnu izobrazbu Hrvatske vojske u Požegi prisegao 18. naraštaj dragovoljnih ročnika u nazočnosti predsjednice Republike i zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov.

Prisegnulo je 473 ročnika, među kojima 48 žena, a mnogi će, kako očekuju u OS RH, nastaviti karijeru u sastavu Oružanih snaga.

Čestitajući im predsjednica Grabar Kitarović istakla je kako je svima koji postanu djelatni pripadnici Oružanih snaga predstoji zahtjevan, odgovoran, nimalo lagan, ali častan vojnički poziv.

Svakodnevo svjedočimo porastu novih netradicionalnih oblika sigurnosnih prijetnji i ugroza rekla je i navela migrantska kretanja, krijumčarenje ljudi, proliferaciju opasnih materijala i vojno uporabljivih tehnologija uz asimetrične sigurnosne prijetnje kibernetičkog i hibridnog oblika.

"Prioritet izgradnja sustava domovinske sigurnosti"

"Porast političkih nestablinosti u bliskom okruženju i povećanje terorističke prijetnje diljem Europe upozoravaju nas kako ulaganje u izgradnju sustava domovinske sigurnosti ima biti težišni prioritet koji je potrebno ostvariti u što kraćem vremenskom periodu," rekla je Grabar Kitarović.

Kako bi Oružane snage odgovorile na ove izazove predsjednica je istakla da je između ostalog potrebno sustavno brinuti i o "pomlađivanju postojećeg bazena pričuvnika Oružanih snaga".

Drugi element na koji je ukazala jest potreba sustavnog upravljanju karijerama djelatnika Oružanih snaga. U sustav obrane ne treba samo uvesti nego i dugotrajno zadržati profesionalno osoblje s najvišom razinom znanja, stručnosti i iskustva, istaknula je.

"Mormo podići razinu postojećih normi upravljanja osobljem, snažnije usmjerene na vrednovanje osobnih postignuća i rezultata u najizravnijoj poveznici s profesionalnim razvojem i razinom obnašanja dužnosti", rekla je Grabar Kitarović.

"Očekujem novu koncepciju dugoročnog upravljanja karijerma pripadnika OSRH"

Istaknula je da od ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga očekuje prijedlog nove koncepcije dugoročnog cjeloživotnog upravljanja karijerama pripadnika Oružanih snaga. Predsjednica je rekla da očekuje da koncepcija bude utemeljena na načelima održivog razvoja i uz korištenje postojećeg intelektualnog kapitala, te uz poboljšanje uvjeta za život osoblja u vojarnama.

"Nadam se da ćete upravo vi, najnoviji naraštaj ročnica i ročnika imati priliku osvjedočiti se u navedena poboljšanja", rekla je Grabar Kitarović.

Novinari su danas pokušali od ministra obrane Damira Krstičevića doznati što je s konceptom obaveznog služenja vojnog roka, međutim ministar je samo kratko poručio da će javnost o tome biti pravovremeno obavještena. "Zadaća Hrvatske vojske je da Hrvatska uvijek bude sigurna zemlja i da mi budemo uvijek spremni izvršiti sve zadaće u korist našeg naroda i da se razvijamo na pravi način", rekao je ministar Krstičević.

Na upit novinara o uvjetima u kojima rade pripadnici Oružanih snaga ministar je podsjetio kako je dio državnog proračuna namijenjen vojsci ove godine prvi put rastao u proteklih osam godina. "Povećali smo vojni proračun za 9 posto. Korak po korak mijenjamo stvari, vraćamo dostojanstvo hrvatskom vojniku", rekao je Krstičević.

Podsjetio je da povećana i naknada ročnicima na 2000 kuna, te da slijedi poboljšanje uvjeta rada u vojarnama, a potom i poboljšanje operativnog rasporeda postrojbi.

Na upit novinara ministar nije želio komentirati izjavu svog prethodnika Ante Kotromanovića da je prijavio niz nepravilnosti u ministarstvu, između ostalog i slučaj remonta MIG-ova.   

Ove godine očekuje se da će prisegu vjernosti domovini položiti ukupno 1000 dragovoljnih ročnika. Obuka u pravilu traje 40 dana i obavlja se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašinci. Nakon završetka obuke, zainteresirani se mogu javiti na natječaj za djelatne vojne osobe. U sastavu oružanih snaga trenutno su angažirana 15.894 djelatnika, među kojima je 14.396 djelatnih vojnih osoba, od kojih 1534 žene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VOJNI ROK, MORH, kolinda grabar kitarović, HV, POŽEGA, OSRH, damir krstičević