Svijet

SRAM BILO ŠKOTE ŠTO HOĆE SLOBODU: Theresa May kritizira opsjednutost škotskog SNP-a neovisnošću

Nicola Sturgeon je u utorak ocijenila da bi novi referendum o neovisnosti bio 'legitiman', pa i 'nužan' nakon Brexita kojemu se Škotska protivi i nakon odbijanja Londona da škotski regionalni parlament uključi u pregovore o izlasku iz Europske unije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanska premijerka Theresa May kritizirala je u petak u svom govoru na otvorenju kongresa škotske konzervativne stranke u Glasgowu "opsjednutost" škotske nacionalističke stranke SNP-a, na vlasti u Edinburghu, neovisnošću Škotske.

"Znamo da SNP neće nikada odustati od iskrivljavanja istine kako bi ocrnio naše Ujedinjeno Kraljevstvo i hranio svoju opsjednutost neovisnošću", rekla je u oštroj kritici stranke škotske premijerke Nicole Sturgeon.

"Stanovnici Škotske zaslužuju premijera koji će biti usredotočen na njihove prioritete" a "ne ograničeni nacionalizam", dodala je May, spomenuvši školstvo, zdravstvo, pravosuđe i povećanje životnog standarda.

Nicola Sturgeon je u utorak ocijenila da bi novi referendum o neovisnosti bio "legitiman", pa i "nužan" nakon Brexita kojemu se Škotska protivi i nakon odbijanja Londona da škotski regionalni parlament uključi u pregovore o izlasku iz Europske unije. Na referendumu održanom 23. lipnja 2016. za ostanak Škotske u EU-u glasovalo je 62 posto Škota, a za izlazak se odlučilo 52 posto birača Ujedinjenog Kraljevstva.

Analitičari očekuju da škotska čelnica na kongresu SNP-a 17. ožujka objavi plan za organiziranje novog referenduma, nakon onog u rujnu 2014. koji nije uspio.

S obzirom na škotska očekivanja, May je u petak opetovala da će njezina vlada pregovarati s Bruxellesom "u interesu svih sastavnica Ujedinjenog Kraljevstva", ili Engleske, Sjeverne Irske, Walesa i Škotske.

"Napuštamo EU kao jedinstvena zemlja", zaključila je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nicola sturgeon, škotski referendum, škotska, velika britanija, snp, THERESA MAY