Regija

BANJA LUKA: U parlamentu RS optužuju Izetbegovića da ruši Dayton

Nakon što je prošlog tjedna pravni zastupnik BiH Sakib Softić tajništvu ICJ-a predao zahtjev za reviziju, u Banjoj Luci je u ponedjeljak održana posebna sjednica parlamenta RS kako bi se tamo odlučilo što učiniti da se spriječi otvaranje postupka revizije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Najviši dužnosnici iz reda bosanskih Srba u ponedjeljak su ponovo optužili člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za izazivanje najveće poratne krize u zemlji i rušenje Daytonskog sporazuma, a političke stranke iz Republike Srpske pozvali su na jedinstveni nastup i zajedničko djelovanje kako bi se spriječilo otvaranje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije.

Nakon što je prošlog tjedna pravni zastupnik BiH Sakib Softić tajništvu ICJ-a predao zahtjev za reviziju, u Banjoj Luci je u ponedjeljak održana posebna sjednica parlamenta RS kako bi se tamo odlučilo što učiniti da se spriječi otvaranje postupka revizije.

Predsjednik RS Milorad Dodik u uvodnom je izlaganju ponovio optužbe kako je riječ o nezakonitim postupcima bošnjačke strane, a zatražio je da se u ime tijela vlasti BiH Srbiji uputi isprika zbog pokretanja postupka revizije.

"Revizija presude je do sada najjači udar na BiH", izjavio je Dodik pozvavši entitetski parlament da odbaci Izetbegovićevu politiku, označavajući ga osobom koja je najodgovornija za rušenje Daytonskog sporazuma.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako je pripremanje revizije unutar bošnjačkih struktura zapravo počelo još 2015., a dodao je kako je on već tada poduzeo korake da to spriječi te je o problemima koji se ovime otvaraju već 2016. godine izvijestio ICJ.

"Bošnjačka strana iskoristila je institucije u svom interesu i dovela do brutalne privatizacije interesa, izvaninstitucionalnog djelovanja i stvaranja paralelnih struktura koje odgovaraju samo bošnjačkom članu Predsjedništva BiH", kazao je Ivanić.

Istaknuo je kako se pokazalo da u ime BiH djeluju strukture ustrojene po stranačkim i nacionalnim linijama čime je ozbiljno ugrožen sustav definiran Daytonskim sporazumom.

Osudama na račun Izetbegovića i osporavanju revizije presude pridružili su se zastupnici svih stranaka sa srpskim predznakom, s argumentacijom istovjetnom onoj koju su iznijeli Dodik i Ivanić, no zastupnici iz bošnjačkih i hrvatskih stranaka u tome nisu sudjelovali.

Zastupnik koalicije "Domovina", koja okuplja bošnjačke i hrvatske stranke u parlamentu RS, Nedim Čivić inzistirao je na tome da raniji pravni zastupnik BiH Sakib Softić i dalje ima legitimitet te da je zakonito podnio zahtjev za reviziju presude.

Oporavanje Softićeva legimiteta nazvao je  "grčevitom borbom protiv pravde i istine" čiji je cilj prikriti činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u BiH.

Ivanića je optužio da je svojim postupcima iznevjerio očekivanja Bošnjaka koji su svojim glasovima doprinijeli njegovoj pobjedi na izborima za člana Predsjedništva BiH 2014., a na kraju je najavio kako zastupnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka neće sudjelovati u radu entitetskog parlamenta, čime odbijaju dati legitimitet bilo kakvim zaključcima u vezi s revizijom presude.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

icj, republika srpska, banja luka, bih, rs, TUŽBA ZA GENOCID