Hrvatska

ZAGREB: Komemoracija u povodu smrti Marka Veselice

Na komemoraciji dr. Veselici, njegovi prijatelji i suradnici prisjetili su se njegova života, rada, uzničkih dana u zatvoru u Staroj Gradišci te njegovih aktivnosti kao političara i zastupnika u Hrvatskom saboru zahvalivši mu još jednom na svemu što je učinio za Hrvatsku.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prijatelji i suradnici prisjetili su se u subotu još jednom istaknutog hrvatskog ekonomista, sudionika Hrvatskog proljeća i borca za hrvatsku državnost dr. Marka Veselice na komemoraciji koju su povodom njegove smrti u Zagrebu održali Hrvatska demokratska stranka (HDS), Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU) i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika žrtava komunizma (HDPZ).

Na komemoraciji dr. Veselici, njegovi prijatelji i suradnici prisjetili su se njegova života, rada, uzničkih dana u zatvoru u Staroj Gradišci te njegovih aktivnosti kao političara i zastupnika u Hrvatskom saboru zahvalivši mu još jednom na svemu što je učinio za Hrvatsku.

Potpredsjednik HDPZ-a Đuro Perica istaknuo je da o Marku Veselici može govoriti samo u superlativima te da će on biti među nama sve dok se njegovo ime bude spominjalo.

"Marko Veselica dao je izvanredno visoki doprinos očuvanju svijesti o potrebi hrvatske slobode i samostalnosti i  bio žrtva te svoje ljubavi prema hrvatskoj domovini", kazao je Perica te poručio da Hrvati trebaju konačno početi govoriti o hrvatskoj istini, a ne dopustiti da o njoj govore drugi.

Marko Veselica za ljubav prema Hrvatskoj bez pogodbe i traženja naknade

"Ljubav prema Hrvatskoj jest bez pogodbe i traženja naknade", kazao je Anto Kovačević te podsjetio da je tako o Hrvatskoj govorio Veselica.

Kovačević, koji je zajedno sa Veselicom utemeljio HDS,  naglasio je da je Veselica shvaćao politiku kao moralnu kategoriju i kao borbu za opće dobro.

"Imao je Hrvatsku u srcu, a ne u džepu, njemu je Hrvatska domovina, a ne imovina, ima viziju, dok su mnogi uzimali proviziju, on je istinski vizionar, a ne provizionar", izrazio se slikovito Kovačević, založivši se da se Trg maršala Tita u Zagrebu preimenuje u Trg Marka Veselice.

Petar Šale, koji je s Veselicom dijelio dane u zatvoru u Staroj Gradiški rekao je da je Veselica bio izniman čovjek koji im je u teškim trenucima bio velika moralna podrška te im davao duhovnu snagu.

O svom sjećanju na dr. Veselicu govorio je i  predsjednik HKDU-a Dean Golubić koji ga je naslijedio na tom mjestu, naglasivši da nove generacija trebaju, zbog žrtve koju je podnio Veselica, ali i svi politički zatvorenici, ostati u svojoj domovini i izboriti se za nju.

"Nažalost, među nama je danas sve manje takvih veličina kakva je bio Marko Veselica. Moja generacija, nažalost, nije spremna na takvu žrtvu na kakvu je bio spreman Veselica", ocijenio je Golubić.

Prisutnima se obratio hrvatski političar Vladimir Šeks ustvrdivši da komemoracija nije samo puko obilježavanje života i djela jednog čovjeka, nego i izvlačenje određenih pouka iz političkog života.

"Djelovanje Marka Veselice, njegovo ime i žrtva su simbol koji daje nadu i vjeru u bolje hrvatsko sutra", rekao je Šeks.

"Njegova žrtva ugrađena je u temelje hrvatske slobode i hrvatske neovisnosti i zato komemoracije trebaju biti ne samo puko podsjećanje na velikog čovjeka već i putokaz novim naraštajima da shvate kako borba za domovinu ima visoku cijenu, ali i da je ta borba bila prožeta borbom za etičke ideale, Hrvatsku kao etičnu državu",  rekao je Šeks.

Marko Veselica pokopan je u utorak, 21. veljače, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

komemoracija, žrtve komunizma, marko veselica, vladimir šeks