Svijet

AMERIČKO-EUROPSKI ODNOSI: EU zadovoljna Penceovim jamstvima da Trump podupire Uniju

Europski dužnosnici kažu da su ih ohrabrila Penceova jamstva, uključujući i ono da SAD podupire ujedinjenu Europu nakon Brexita.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u ponedjeljak da je od američkog potpredsjednika Mikea Pencea dobio pozitivne odgovore na tri pitanja o tome podupire li američki predsjednik Donald Trump postojeći sustav međunarodnog prava, NATO i "ideju ujedinjene Europe".

"Vijesti o kraju Zapada jako su pretjerane", rekao je Tusk novinarima.

Europski dužnosnici kažu da su ih ohrabrila Penceova jamstva, uključujući i ono da SAD podupire ujedinjenu Europu nakon Brexita.

Ipak ističu da će brižno motriti podudaraju li se Trumpove akcije s riječima njegova potpredsjednika.

"Dobili smo sve što smo tražili", rekao je neimenovani dužnosnik.

Pence je u ponedjeljak rekao da je predsjednik Trump privržen suradnji s Europskom unijom na zajedničkim ciljevima mira i prosperiteta

Sjedinjene Države odlučne su nastaviti suradnju i partnerstvo s Europskom unijom, rekao je Pence, najviši američki dužnosnik koji je posjetio Europu nakon što je Trump stupio na dužnost 20. siječnja.

Na kasnijem sastanku u NATO-u u drugom dijelu grada Pence je međutim jasno rekao kako američka potpora Transatlantskom obrambenom savezu ima svoju cijenu. Trump, rekao je "očekuje stvarni napredak" europskih vlada do kraja godine u povećanju trošenja na vojne proračune bliže NATO-ovom cilju od 2 posto BDP-a.

Pence je u Bruxelles doputovao iz Muenchena gdje je sudjelovao na konferenciji o sigurnosti. Njegov je posjet Bruxellesu zadnji u okviru europske turneje trojice visokih dužnosnika Trumpove administracije.

Pence, ministar obrane Jim Mattis i ministar domovinske sigurnosti John Kelly nastojali su umiriti europske saveznike uznemirene neobičnim Trumpovim izjavama o "zastarjelosti" NATO-a i o Brexitu kao pozitivnom potezu koji bi trebale slijediti i druge zemlje članice EU-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, AMERIKA, mike pence, donald trump, donald tusk, EU, NATO