Hrvatska

SABOR: Kazimir Bačić imenovan glavnim ravnateljem HRT-a

Hrvatski saborski je sa 90 glasova 'za' i 12 suzdržana imenovao nekadašnjeg šefa HRT-ove tehnologije Kazimira Bačića za novog glavnog ravnatelja HRT-a.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski saborski je sa 90 glasova 'za' i 12 suzdržana imenovao nekadašnjeg šefa HRT-ove tehnologije Kazimira Bačića za novog glavnog ravnatelja HRT-a.


Iako je još jutros na Odboru za medije Most glasovao protiv HDZ-ovog prijedloga da se za glavnog ravnatelja HRT-a imenuje bivši šef tehnike HRT-a Kazimir Bačić, kasnije popodne, nakon dužih razgovora s HDZ-om, na glasovanju ga je ipak podržao. Kazimir Bačić izabran je s 90 glasova za, te 12 suzdržanih i bez glasova protiv. Prije toga Sabor je kratko raspravio taj prijedlog Odbora za medije.

HNS-ov Goran Beus Richembergh rekao je da HNS nije bio impresioniran niti jednim kandidatom, ali će podržati kandidata da ga već od ponedjeljka mogu „vući za uši i kritizirati“ ako ne napravi sve što je najavljivao.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je da je SDP imao iste dileme kao HNS, ali će ipak glasovati suzdržano. Sporimo način izbora kao danas, da do jutros nismo znali tko će biti kandidat većine, a da se suglasnost postigne tek sad uoči glasovanja. Način izbora glavnog ravnatelja je dokaz teškog i bremenitog (ne)funkcioniranja vladajuće većine – kazao je Bauk.

Mostov Miro Šimić priznaje da je dogovor trajao duže, ali izborom Bačića, kaže, HRT dobiva osobu koja poznaje sustav i koja će zadovoljiti sve zahtjeve pred sobom. A to je da imamo objektivan servis, kvalitetniji program, transparentnu javnu nabavu, logično upravljanje vanjskom produkcijom koja će dovesti do nižih troškova. Postigli smo dogovor da se pretplata smanji na 65 kuna, i kako smo to dogovorili, Most više nema nikakvih razloga da ne podrži Bačića – objasnio je Šimić zašto se Most tijekom dana predomislio.

Kazimir Bačić diplomirao je na Elektrotehničkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i završio studij menadžmenta na Bledskoj školi menadžmenta. Dugogodišnji je zaposlenik Hrvatske radiotelevizije. Od 1984. godine radio je na inženjerskim poslovima, potom je bio rukovoditelj Tehnike Hrvatske televizije (HRT – HTV) i pomoćnik glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije za razvoj i tehnologiju.

Sudjelovao je u tehničkome ostvarenju najvećih i najzahtjevnijih projekata Hrvatske radiotelevizije kao što su natjecanje za pjesmu Eurovizije, praćenje posjeta pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, prijenosi Svjetskoga skijaškog kupa i Olimpijskih igara i brojnih drugih projekata. Vodio je ili sudjelovao u izradi i provedbi mnogih projekata televizijske tehnike i tehnologije kao što su projektiranje i opremanje HRT-ovih velikih televizijskih studija Anton Marti i Angel Miladinov, digitalizacija proizvodnje Informativnoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV), uvođenje sustava virtualne scene, automatizacija televizijskoga programa, uvođenje eksperimentalnoga emitiranja televizijskoga signala visoke razlučivosti (eng. high definition – HD).

Aktivno je sudjelovao u radu ekspertne skupine projekta Vision 2020. Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU). Ujedno je bio članom radne skupine Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za prijelaz s analognoga na digitalno zemaljsko emitiranje (DVB-T), a od 2006. godine aktivni je član Tehničkoga odbora Europske radiodifuzijske unije (EBU TC), krovnoga tehničkog tijela EBU-a za tehnologiju i inovacije.

Od studenoga prošle godine na dužnosti je dopredsjednika Međunarodne skupine za povezivost medija (eng. International Media Connectivity Group – IMCG), koja djeluje u sastavu Svjetskih radiotelevizijskih unija  (eng. World Broadcasting Unions’ – WBU).


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, HRT