Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Za razliku od Anke Mrak Taritaš, koja nema nikakve šanse protiv Bandića u drugom krugu izbora, Sandra Švaljek ima šansi za pobjedu

Glavni problem Predsjednice su promašaji u komunikaciji s javnostima. Ušla je u arenu koja joj je od početka bila nenaklonjena, i tu nenaklonjenost dijela medija nije uspjela prevladati. Prerijetko nastupa kao na dan kad je obilježila dvogodišnjicu inauguracije. Bilo bi važno da češće, možda i jednom mjesečno, govori za medije.

Piše: Mislav Miholek

Na kraju još jednoga tjedna porazgovarali smo s poštovanim analitičarem Davorom Gjenerom o nekim temama koje su bile važne ovaj tjedan i koje su u fokusu javnosti. Predsjednica je dvije godine u uredu, zagrebački izbori se spremaju punom parom, a Tomislav Saucha je u pritvoru.

PP:
Predsjednica je odradila dvije godine mandata. Po Vašoj procjeni, što su bili najbolji, a koji najgori trenuci mandata?

Davor Gjenero: Na diplomatskom parteru Predsjednica je bila odlična. Njena inicijativa koja je počela kao vertikalna integracija EU, a proširila se u Inicijativu tri mora sjela je, napunila se sadržajem, otvorila joj je nišu za profiliranje kao europske liderice u sferi obrane, sigurnosti i energetike.

Na unutarnjem polju pratila ju je sreća, pa je uspjela do neke mjere ostvariti svoju ideju o „zajedništvu“, odnosno, potiskivanjem onih koji su izazivali ideološke ratove i političke arene, stvoreni su uvjeti za postizanje konsenzusa unutar ustavnog luka o ključnim nacionalnim prioritetima.

Glavni problem su joj promašaji u komunikaciji s javnostima. Ušla je u arenu koja joj je od početka bila nenaklonjena, i tu nenaklonjenost dijela medija nije uspjela prevladati. Prerijetko nastupa kao na dan kad je obilježila dvogodišnjicu inauguracije. Bilo bi važno da češće, možda i jednom mjesečno, govori za medije, zagovara svoje političke prioritete, odgovara na novinarska pitanja. Ne smije se zatvarati ni prema jednom mediju, koliko god joj on bio nesklon.

Nevjerojatno je da dio javnosti od nje traži polaganje nekih računa koji se ni od koga drugog ne traže. Njeno putovanje u SAD, na primjer, bilo je posve opravdana „fact finding“ misija, očito je da se iz nje vratila blago promijenivši retoriku u nekim važnim pitanjima. Žalosno je da oni koji su prokockali četverogodišnje mandate u izvršnoj vlasti, sami putujući bez razloga, pokušavaju tvrditi da se u ovom slučaju nije radilo o ozbiljnom diplomatskom putovanju, koje doduše nije bilo službeni posjet prema diplomatskoj klasifikaciji. Zakašnjelim i ne uvijek najspretnijim reakcijama u javnosti Predsjednica je ostavila manevarski prostor za napade na nju.

Svi slučajevi koji se predstavljaju kao njeni neuspjesi zapravo su vješti spinovi druge strane, na koje njena PR služba nije na najbolji način reagirala. Ipak, stanjem potpore koju uživa, Predsjednica može biti zadovoljna, a čini se da je unatoč nesklonosti medija, općoj javnosti bjelodano da je, pogotovo u vanjskoj politici, njen dosadašnji mandat superioran mandatima njenih prethodnika.


PP:  Gradski izbori u Zagrebu su skoro jednako važni kao nacionalni. Milan Bandić dugogodišnji je vladar grada, SDP izgleda neće imati kandidata, HDZ odugovlači s istim, Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek imaju jaku potporu medija, a Ivan Pernar napada iz prikrajka. Kako će to sve završiti?

Davor Gjenero: Iskustvo iz Osijeka od pred četiri godine trebalo bi nam biti instruktivno za procjenu kakav bi kandidat u Zagrebu bio „electable“, da ne kažem „izaberiv“ za gradonačelnika. U uvjetima kad se uspostavi treći populistički blok, nasuprot dvjema najvećim strankama, i kad taj blok „jede“ glasače jedne ili obiju velikih stranaka, pobjedu može odnijeti samo demokratski kandidat, s iskustvom „kriznog managera“ koji je prihvatljiv i glasačima SDP-a i HDZ-a. Zato, za razliku od Anke Mrak Taritaš, koja nema nikakve šanse protiv Bandića u drugom krugu izbora, Sandra Švaljek ima šansi za pobjedu. U drugom krugu Mrak Taritaš ne može privući glasače HDZ-a, koji će radije glasovati za Bandića, kao niti one glasače desnog centra koji će glasovati za Švaljek, ali Sandra Švaljek može biti „drugo najbolje rješenje“ glasačima koji će u prvom krugu glasovati za Mrak Taritaš, prije svega SDP-ovim i HNS-ovim glasačima. Jasno je da se Bandić, koji vrlo dobro poznaje socijalnu dinamiku „moli“ da mu u drugi krug na dvoboj izađe Mrak-Taritaš, a ne Švaljek.

Za one koji se nadaju Bandićevu porazu bilo bi dobro da je što manje kandidata, jer njihov veliki broj osigurava Bandiću veću prednost nakon prvog kruga, čime se smanjuje vjerojatnost njegove smjenjivosti. Očito je da u ovom trenutku Bandić ima relevantnu prednost pred protukandidatima, iako je jasno da u slučaju pobjede neće imati lagodne okolnosti u Gradskoj skupštini, da će teško formirati većinu i da će biti izložen relevantnom utjecaju onog tko će mu biti mlađi partner.

PP:  Tomislav Saucha se nalazi u pritvoru. Hoće li on biti jedini ili će DORH se usuditi hvatati jače ribe iz ondašnje Milanovićeve garniture?

Davor Gjenero: Iako nikoga tko je poznavao modus operandi Milanovićeva užeg kabineta nije iznenadilo to što je njegov prvi suradnik završio iza rešetaka, žalosno je da se situacija o kraju karijere pod vatrom kaznenih istraga ponavlja još jednom bivšem hrvatskom premijeru.

Milanović je politički odgovoran zbog zaustavljanja procesa borbe protiv korupcije i zbog razgradnje kontrolnih mehanizama koje je Hrvatska počela uspostavljati u odnosu na korupciju na najvišim razinama tijekom pristupanja EU. Vidjet ćemo je li to radio samo zbog komocije i nedostatka demokratskog obrazovanja, ili je imao i lukrativne razloge za razaranje kontrolnih mehanizama. Očito je da je u jednom segmentu netko to obilato iskoristio. Malo je vjerojatno da na taj način nije curilo i iz drugih političkih institucija.

Za sada je očito da Milanović živa zaštitu dijela struktura državnog odvjetništva, a nevjerojatna je bahatost kojom nastavlja pritisak na te strukture. Od onog ispred saborskog intervjua, u kome je objašnjavao da je pljačka obavljena zbog kupovine opijata i narkomanske ovisnosti, do toga da ili stvarno određuje ritam rada državnog odvjetništva, ili posredstvom svojih ljudi u medijima nastoji stvoriti dojam da je tome tako.

Vrlo neobičan hod po žici, za nekog tko ipak više ne kontrolira brojne parametre, a pod kojim je sve dublji ponor.