Hrvatska

NA MARKOVOM TRGU: Vlada donijela odluku o Pelješkom mostu: 'Vjerujem da je ovo ohrabrujući signal'

Piše: PolitikaPlus

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH su uz ostalo, prijedlog odluke o financiranju projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom koji predviđa i gradnju Pelješkog mosta te izmjene i dopune Zakona o gradnji.Vlada je konačni prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji prihvatila i poslala u Sabor.

"Vjerujem da je ovo za sve koje putuju prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prema Dubrovniku, ohrabrujući signal. Riječ je o projektu od 420 milijuna eura. Nadamo se da ćemo ga i sufinancirati sredstvima Europske unije i realizirati u godinama koje su pred nama. Ovo je sve dio strategije prometnog razvoja Hrvatske", rekao je Plenković.

Prihvaćena je odluka o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom.

Davor Ivo Stier je govorio o prioritetima Vlade za djelovanje u institucijama EU tijekom malteškog predsjedanja Vijećem EU, a Vlada je prihvatila prijedlog zaključka.

Izmjene Zakona o gradnji

Vlada je usvojila i nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU) predstavio je ministar Lovro Kuščević.

"Ovime se omogućuje pravovremeni početak više kapitalnih građevina povezanih s ugovorima koje je preuzela RH, a olakšat će se izdavanje dozvala za građenje, smanjiti obaveze vlasnika zgrade u vezi grijanja i klimatizacije. Uvest će se i novo razvrstavanje građevina na tri umjesto dosadašnjih pet skupina, glavni projektant imat će obavezu i izvedbenog projekta, a omogućuje se evidentiranje u katastru i zemljišnim knjigama bez uporabne dozvole", naveo je Kuščević neke od izmjena koje donosi zakonski prijedlog.

Plenković je najavio da će se idućeg tjedna sjednica Vlade održati u Sisku.

"Mislim da smo svi zadovoljnim zimskim ekonomskim prognozama Europske komisije. Činjenica da Komisija predviđa rast od 2,8 posto je jako dobra, a 2017. procjenjuje na 3,1% u odnosu na onu jesensku prognozu od 2,5% to potvrđuje dobre trendove kao i procjene o padu nezaposlenosti", rekao je Plenković i dodao da Europska komisija prepoznaje aktivnosti u gospodarskoj fiskalnoj politici Vlade RH.

"Ovo je na tragu naših smjernica i to je sigurno poticaj da i dalje nastavimo s odgovornim vođenjem naše gospodarske i fiskalne politike", rekao je Plenković.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SJEDNICA, VLADA