Kolumne

KREŠIMIR MACAN ZA POLITIKAPLUS: Ministar Barišić je oštećena roba, spašena isključivo insistiranjem premijera Plenkovića

'Meni je puno zanimljiviji nalaz Državne revizije koja kaže da po zakonu Ministar kulture mora odobriti svaki veći projekt iznad 200.000 kn, što nas praktično vraća u vrijeme državne kinematografije, suprotno od onoga što je bio bit HAVC-a. Uvijek je bilo nezadovoljnika, jer je novca premalo za sve želje i filmove. No, ovdje se prije svega želi napraviti državotvornu kinematografiju.'

Piše: Mislav Miholek

Na kraju ovoga tjedna priupitali smo komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana da nam prokomentira tri važnija događaja koja su obilježila ovaj tjedan, ostavku Hrvoja Hribara, glasanje nepovjerenja ministru Barešiću i posjet vojsci predsjednice Republike.

PP: Hrvoje Hribar je dao ostavku zbog financijskih razloga. Prohribarovska struja tvrdi da je ovo progon vještica, dok protuhribarovska struja pak kaže da je riječ o financijama? Gdje je tu istina?

Krešimir Macan:
Hribar je godinu dana izložen velikoj negativnoj kampanji da da ostavku i to je na kraju morao napraviti zbog negativnog izvješća Državne revizije. Mislim da je istina negdje u sredini, financije HAVC-a nisu savršene, što nisu u mnogo državnih institucija, pa se ne podnose ostavke, već se nedostatci ispravljaju. Meni je puno zanimljiviji nalaz Državne revizije koja kaže da po zakonu Ministar kulture mora odobriti svaki veći projekt iznad 200.000 kn, što nas praktično vraća u vrijeme državne kinematografije, suprotno od onoga što je bio bit HAVC-a. Uvijek je bilo nezadovoljnika, jer je novca premalo za sve želje i filmove. No, ovdje se prije svega želi napraviti državotvornu kinematografiju. No i tu treba imati mjere - umjetnicima treba ostaviti slobodu izražavanja, a država mora definirati što želi dobiti od hrvatskog filma. Kao gledatelju hrvatskih filmova i sam se često znam upitati u što su otišli novci. Kad znate da jedna od zešćih kritičarki HAVC-a predlaže film s homoseksualnim odnosom hrvatskih branitelja, shvatite da je tu mnoštvo interesa, jer takav film sigurno neće podržati npr. braniteljske udruge. A prividno su i jedni i drugi sada zajedno protiv Hribara.

PP: Sabor je raspravljao i glasao o povjerenju ministru Barišiću, koji je na šest mjeseci miran, jer je prošao saborsko glasanje. Kakva je njegova bdućnost poslije svega ovoga?

Krešimir Macan: Oštećena roba, spašena isključivo insistiranjem premijera Plenkovića. Ako se nove optužbe pokažu točnima, morat će sam dati ostavku da poštedi premijera neugodnosti. Podržao ga je za fusnotu, ali ne više od toga.

PP: Predsjednica se zavukla u šator i opet vlada socijalnim mrežama i javnim prostorom. Čini se da zna što javnost hoće bolje od ostalih kolega političara. Imali konkurencije na tome području?

Krešimir Macan: Predsjednica je već mjesecima u potrazi za izgubljenim rejtingom, kako volim reći. Prvi put je premijer u istraživanjima mjesecima popularniji od predsjednice i ona ima osjećaj da to nije u redu i da se treba vratiti na prvo mjesto. Zasad joj to ne uspijeva jer u tim pokušajima više griješi nego pogađa, pa joj tako pozitivan dojam lagano pada. Iako prema najnovijim istraživanjima čak 60% ispitanika podržava njezin rad. Dakle manje gafova i moglo bi se sve stabilizirati.