Svijet

SLOVENSKI TISAK: Britanija uoči Brexita traži 'probritanske' saveznike unutar EU

Taktika Londona koncentrira se na manje članice, koje zbog izlaska Velike Britanije imaju rezerve zbog njene uloge u osiguranju europske stabilnosti, te na one koje brine i financijska situacija.

Piše: PolitikaPlus

Nagađanja da Velika Britanija uoči početka pregovora s Europskom unijom o uvjetima njezina izlaska iz integracije lobira među manjim članicama kako bi omekšala stajalište Bruxellesa izaziva priličnu pažnju u Sloveniji, a mišljenja o tome prenosi u srijedu slovenski tisak.

Ljubljanu je prošlog mjeseca posjetio šef britanske diplomacije Boris Johnson, nakon čega su se pojavile informacije da je britansko veleposlanstvo u Ljubljani kadrovski pojačano kako bi u tom smislu djelovalo na predstavnike slovenske vlade da omekšaju "pronjemačko" stajalište prema izlasku Velike Britanije iz integracije kada dođe do pregovora o uvjetima za Brexit.

Pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, Bloomberg tvrdi da su veleposlanici u Litvi, Latviji, Estoniji, Sloveniji i Slovačkoj dobili viši status i dodatne diplomate s lobističkim iskustvom. Cilj tog poteza je navodno nastojanje da se pred početak pregovora s Bruxellesom, koji se očekuju za dva mjeseca, nađu saveznici i osiguraju koncesije, čemu se protive najutjecajnije članice koje se boje da bi to moglo negativno djelovati na poljuljanu stabilnost EU-a i potaknuti druge da krenu putem koji je izabrala Velika Britanija.

Taktika Londona koncentrira se na manje članice, koje zbog izlaska Velike Britanije imaju rezerve zbog njene uloge u osiguranju europske stabilnosti, te na one koje brine i financijska situacija. Velika Britanija osigurava drugi najveći doprinos u europski proračun, a one su neto primateljice europskih sredstava pa bi im, prema nagađanjima koja iznosi Bloomberg, Velika Britanija zauzvrat i nakon izlaska iz EU-a osiguravala financijski doprinos.

Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu Igor Šoltes  i Romana Tomc u vezi s takvim nagađanjima upozoravaju da će s Velikom Britanijom EU pregovarati s mandatom svih članica, što ne isključuje potrebu da se vodi računa o vlastitim nacionalnim interesima.

U izjavi za ljubljanski list "Žurnal" Renata Tomc, koja djeluje u skupini europskih pučkih stranaka (EPP), kazala je da se nada da će sve države članice tražiti jedinstveni i usklađeni nastup jer bi u suprotnom, ako bi  "djelovale ispod stola", rušile kredibilitet Bruxellesa.
"Britaniji se ne može dopustiti sustav a la carte u pregovorima, da uzmu samo ono što im odgovara", kazala je Tomc.

Eurozastupnik Igor Šoltes smatra da London igra na taktiku razdvajanja, svjestan da su u EU-u važni i glasovi malih, a ne samo velikih država, te da pri tome i Slovenija mora voditi računa o svojim nacionalnim interesima.

"Teško je ocijeniti kako će se Britanci prihvatiti tog lobiranja, ali je za Sloveniju važno da njena diplomacija odigra svoju ulogu, da ne budemo samo pasivni promatrači, što nam se nažalost prečesto događa", kazao je Šoltes, koji u Europskom parlamentu djeluje u skupinji Zelenih.

Stručnjak za europska pitanja Dragan Barbutovski, koji je 2008., u vrijeme kad je Slovenija predsjedavala EU-om, bio službeni glasnogovornik slovenskog predsjedništva, kaže da je jedinstvo u nastupanju, koje uvijek naglašavaju europske institucije, često samo prividno, iako je to stvarno načelo bez kojega bi se integracija mogla raspasti, a kao primjer ističe Višegradsku skupinu koja se odupire većinskom stajalištu o pitanjima migracije i nekim drugima.

"Istina je da europske ustanove brane tezu da Veliku Britaniju treba kazniti zbog Brexita, no to nije i stajalište pojedinih država članica", kazao je Barbutovski za "Žurnal", dodavši da u vezi špekulacija iz Bloomberga nema komentara, ali da se možda stvarno radi o pokušaju stvaranja "probritanskog" bloka u pregovorima Bruxellesa s Londonom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BREXIT, EU, velika britanija, SLOVENSKI TISAK