Svijet

LONDON: Britanska vlada poziva parlament da 'vjeruje narodu' u pogledu Brexita

Konzervativna britanska vlada predstavila je prošli tjedan taj prijedlog zakona nakon što je Vrhovni sud presudio da mora dobiti odobrenje parlamenta prije nego pokrene pregovore o Brexitu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanska vlada pozvala je u utorak britanski parlament da "vjeruje narodu" kad je riječ o Brexitu, promovirajući prijedlog zakona o pokretanju pregovora o razdruživanju od EU-a koji bi donji dom parlamenta trebao podržati u srijedu.

Ministar za Brexit David Davis rekao je da u prijedlogu zakona nije riječ o tome "treba li Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Europsku uniju niti kako."

"Jednostavno je riječ o tome da parlament ovlasti vladu da provede već donesenu odluku, budući da smo već prošli točku s koje nema povratka", rekao je Davis na početku parlamentarne rasprave.

"Pitali smo narod Ujedinjenog Kraljevstva želi li napustiti Europsku uniju; odlučio je da želi."

"Stoga se u suštini ovog prijedloga zakona nalazi jako jednostavno pitanje: Vjerujemo li narodu ili ne?", rekao je.

Davis je naglasio da vlada ima "jasan demokratski mandat" dobiven na referendumu u lipnju da provede Brexit.

Konzervativna britanska vlada predstavila je prošli tjedan taj prijedlog zakona nakon što je Vrhovni sud presudio da mora dobiti odobrenje parlamenta prije nego pokrene pregovore o Brexitu.

Vrhovni sud nije ipak odlučio da je za pokretanje Brexita potrebna i suglasnost skupština Škotske, Sjeverne Irske i Walesa.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon traži stoga od britanske premijerke Therese May da do ožujka predstavi kompromisni plan za Škotsku, koja je glasala protiv Brexita.

May vjeruje da će članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od EU-a aktivirati do kraja ožujka, kako je i planirano, i početi pregovore prije ljeta.

Konačno glasanje donjeg doma parlamenta o prijedlogu zakona o članku 50 očekuje se idući tjedan, nakon što prođe treće čitanje.

May u donjem domu parlamenta ima većinu od 16 zastupnika od ukupno 650 i zakon će vjerojatno biti izglasan jer su oporbeni laburisti odlučili da će ga podržati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

britanska vlada, BRITANSKI PARLAMENT, BREXIT, velika britanija, EU