Svijet

LONDON: Britanski parlament razmotrit će peticiju protiv Trumpova posjeta

Raspravu je sazvao Odbor za peticije donjeg doma parlamenta. Istoga dana zastupnici će također razmotriti drugu peticiju kojom se poziva na održavanje Trumpovog posjeta, a koju je potpisalo više od 100.000 ljudi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanski zastupnici raspravljat će 20. veljače o peticiji koju je potpisalo više od 1,6 milijuna ljudi, a kojom se traži otkazivanje planiranog državnog posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se, stoji u peticiji, izbjeglo sramoćenje kraljice Elizabete.

Raspravu je sazvao Odbor za peticije donjeg doma parlamenta. Istoga dana zastupnici će također razmotriti drugu peticiju kojom se poziva na održavanje Trumpovog posjeta, a koju je potpisalo više od 100.000 ljudi.

Brojni britanski političari podržavaju peticiju u kojoj se kaže da bi "Trumpu trebao biti dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju u svojstvu šefa američke vlade, ali ne bi smio biti pozvan u službeni državni posjet". U peticiji stoji da bi taj posjet mogao nanijeti sramotu kraljici zbog Trumpove "dobro poznate mizoginije i vulgarnog rječnika".

Peticija je pokrenuta prije nego što je premijerka Theresa May uputila poziv Trumpu da doputuje u državni posjet Velikoj Britaniji, što znači da će doći na poziv kraljice Elizabete. Očekuje se da će američki predsjednik posjetiti Britaniju kasnije ove godine.

Međutim, kampanja za zaustavljanje tog posjeta uhvatila je zamah nakon što je Trump u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u SAD i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena uz obrazloženje da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

Premijerka May u ponedjeljak je kazala da će američki predsjednik posjetiti Veliku Britaniju kao što je i planirano, usprkos peticiji.

Britanska vlada odgovara na sve peticije koje prikupe više od 10.000 potpisa, a one koje potpiše više od 100.000 ljudi mora razmotriti parlament.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PETICIJA, THERESA MAY, donald trump, BRITANSKI PARLAMENT, velika britanija