Zagreb

Zagrebački HSLS: Videonadzor ne smije ugroziti pravo građana na privatnost

Piše: PolitikaPlus/Hina

Povodom 28. siječnja, Europskog dana zaštite podataka – Dana privatnosti, gradski zastupnik HSLS-a i predsjednik zagrebačkog HSLS-a Alen Ostojić se, na konferenciji za novinare na temu "Ugrožava li parking video nadzor privatnost građana?", založio za osnivanje Vijeća za građansku kontrolu video nadzora Grada Zagreba.

"Svaka snimka fizičke osobe učinjena kamerom, koja sadrži obilježja i informacije na temelju kojih se osoba može identificirati, zapravo predstavlja osobni podatak. Stoga pravo gradonačelnika Milana Bandića da razvija i širi zagrebački Parking video nadzor, ne može i ne smije biti jače od prava građana na zaštitu privatnosti i prava da promatraju one koji promatraju njih", poručio je Ostojić ispred sjedišta komunalnog i prometnog redarstva Grada Zagreba u Jagićevoj 31.  

Naveo je kako model parking video nadzora koji razvija Grad Zagreb, po mišljenju zagrebačkog HSLS-a, služi Gradskoj upravi u svrhu nadzora prometa u mirovanju, a ne i da proaktivno podiže razinu komunalnog reda i prevencije kriminaliteta.

Od gradonačelnika Bandića stoga je zatražio da se građanima predoči politika rada sustava parking video nadzora, zatim tehničke, kadrovske i organizacijske mjere zaštite snimki parking video nadzora, da se građanima osigura pravo na pristup snimkama i da se, uz ostalo, osnuje Vijeće za građansku kontrolu video nadzora Grada Zagreba.

U Zagrebu ima 600.000 evidentiranih vozača i 400.000 automobila, a sustav Parking video nadzora sa 75 kamera u 2012. narastao je na 414 kamera raspoređenih na 138 lokacija krajem prosinca 2016.

U tom razdoblju, putem Parking video nadzora Gradska uprava izdala je 100.000 prometnih kazni i uprihodila više od 25  milijuna kuna, navode iz zagrebačkog HSLS-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

privatnost, kamere, hsls