Hrvatska

Javna ustanova : Spomen područje Jasenovac osudila Mesićeve izjave

Piše: PolitikaPlus/Hina

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac osudila je u četvrtak izjave bivšeg predsjednik Republike Stjepana Mesića koji je 1992. godine, između ostalog, izjavio da je ustaški logor Jasenovac bio radni logor i da su zatočenici ulaskom u logor ustvari bili spašeni.

U svom priopćenju JU Spomen područje Jasenovac osudila je Mesićeve izjave prenesene u medijima, ističući da je taj logor bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.

"Koncentracijski logor Jasenovac je bio najveći logor na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske te je imao više funkcija od kojih posebno treba istaknuti da je bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta", stoji u priopćenju.

Tezu koju je u svom istupu iznio Mesić, da su ulaskom u logor Jasenovac ljudi bili spašeni, ocijenili su uvredljivom za sve žrtve, njihove obitelji te preživjele zatočenike logora Jasenovac.

Napominju da ako se govori o "radnom logoru", može se govoriti isključivo o prisilnom radu koji je najčešće služio kao metoda mučenja i dehumaniziranja zatočenika.

JU Spomen područje Jasenovac kroz priopćenje želi ukazati na činjenicu da je svatko odgovoran za svoje postupke i izgovorene riječi u javnom prostoru, kada god da su izgovorene. Svaki oblik govora mržnje, relativiziranja ili poricanja zločina ocijenili su neprihvatljivim.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stipe mesić, jasenovac