Hrvatska

ZAGREB: Teško bolesnog Marka Veselicu posjetio premijer Plenković

U pratnji predsjednika Vlade Plenkovića u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' bio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, njegov dugogodišnji prijatelj Vladimir Šeks, kćeri Ines Kovačević i Snježana Majhut Veselica te nećaci Vladislav i Mislav Veselica.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu 45. godišnjice uhićenja hrvatskih proljećara, teško oboljelog dr. sc. Marka Veselicu, jednog od najistaknutijih sudionika Hrvatskog proljeća, prvooptuženog disidenta i političkog zatvorenika te zastupnika u Hrvatskom saboru, posjetio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, priopćeno je u subotu navečer iz Vlade.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća, sjednicom Predsjedništva CK SKJ započeli su montirani procesi protiv vođa pokreta koji se zalagao za veća prava hrvatskog naroda unutar bivše države, tražeći između ostalog priznanje i zaštitu hrvatskoga književnog jezika.  Hrvatski proljećari odigrali su važnu ulogu u očuvanju nacionalne svijesti i stvaranju preduvjeta za osamostaljivanje Hrvatske početkom 1990-ih, time što su zagovarali neke oblike tržišnoga gospodarstva, jačanje položaja Hrvatske nasuprot saveznoj državi te demokratizaciju društva.

U pratnji predsjednika Vlade Plenkovića u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” bio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, njegov dugogodišnji prijatelj Vladimir Šeks, kćerke Ines Kovačević i Snježana Majhut Veselica te nećaci Vladislav i Mislav Veselica, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.