Svijet

NAROD GLADAN, ALI REVOLUCIJA JE VAŽNIJA: Venezuelski Vrhovni sud poništio sve odluke parlamenta

Suočen s tom odlukom koju je ocijenio 'pozivom na državni udar', predsjednik Maduro reagirao je osnivanjem "specijalne postrojbe za borbu protiv državnog udara".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vrhovni sud Venezuele ocijenio je u srijedu da je parlament kojim prevladava oporba djelovao "izvan svojih ovlasti" te da su sve njegove odluke nakon 5. siječnja ništavne i protuzakonite.

"Početkom rada narodne skupštine na novoj sjednici 5. siječnja i imenovanjem novog vodstva skupštine, zakonodavna vlast našla se u situaciji djelovanja izvan ovlasti te su sve njezine odluke od ovog dana ništavne", priopćio je Vrhovni sud.

Među tim odlukama Sud posebno spominje glasovanje 9. siječnja kojim su venezuelski parlamentarci osudili predsjednika Nicolasa Madura za "povredu dužnosti" njegove funkcije pripisujući mu odgovornost za "neviđenu krizu" koja potresa zemlju.

Suočen s tom odlukom koju je ocijenio "pozivom na državni udar", predsjednik Maduro reagirao je osnivanjem "specijalne postrojbe za borbu protiv državnog udara".

Vrhovni sud je 11. siječnja poništio sve odluke parlamenta donesene nakon imenovanja trojice oporbenih zastupnika na čelna mjesta u narodnoj skupštini. Prema mišljenju sudaca Vrhovnog suda, nakon nelegalnih imenovanja parlament je djelovao izvan svojih ovlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

južna amerika, NICOLAS MADURO, venezuela, venecuela, migrantska kriza