Svijet

OFENZIVA NA UPORIŠTE ISIL-A: Iračke snage oslobodile 80 posto istočnog Mosula

U ofenzivi pokrenutoj 17. listopada sudjeluju deseci tisuća iračkih vojnika, uz potporu međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iračke snage oslobodile su najmanje 80 posto istočnog Mosula od Islamske države, rekao je u srijedu glasnogovornik iračke vojske, tri mjeseca nakon početka velike ofenzive na taj drugi najveći irački grad.

"Mislim da možete reći da smo zauzeli 80 do 85 posto" istočnog dijela Mosula, rekao je.

U ofenzivi pokrenutoj 17. listopada sudjeluju deseci tisuća iračkih vojnika, uz potporu međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom.

U početku su zauzeli nekoliko sektora na istoku grada, no tada su naišli na žestok otpor džihadista, koji se brane čestim samoubilačkim napadima automobilima-bombama. Napredak je u početku bio spor, no od početka godina je bolji zahvaljujući boljoj koordinaciji s drugim snagama na terenu.

Iračke snage u nedjelju su stigle do mosta na Tigrisu, koji dijeli grad na dva dijela, prvi put od početka operacije. Zapadni dio grada, gdje se nalaze međunarodna zračna luka i stari grad, i dalje je pod nadzorom islamista.

Irački premijer Haider al-Abadi u početku je najavljivao oslobođenje Mosula do kraja 2016., no nedavno je produljio rok na još tri mjeseca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

irak, bitka za mosul, mosul, IRAČKI GRAĐANSKI RAT