Mojbiz

JEFTIN NAČIN GRIJANJA U ZIMI: Vukovarske vlasti ulažu u istraživanje geotermalnih izvora

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekoa je da su gradske vlasti za izradu studije izdvojile iz gradskog proračuna 62.500 kuna dok bi za geofizička istraživanja trebalo osigurati dodatnih tri milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vukovarske gradske vlasti pokrenule su projekt istraživanja mogućnosti pronalaska geotermalnih izvora na području Vukovara, u sklopu kojega je izrađena studija iz koje se zaključuje da je na području grada moguće izravno korištenje geotermalne energije, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Po riječima Staše Borović iz Hrvatskog geološkog instituta, u istraživanjima na postojećih sedam bušotina, koje datiraju još iz sredine prošlog stoljeća, pronađena je voda čiji je kemijski sastav pogodan za korištenje. "Dubine navedenih bušotina iznose od 877 metara, gdje je maksimalna temperatura 42 stupnja Celzijevih, do 1750 metara gdje je maksimalna temperatura 82 stupnja Celzijevih", kazala je Borović.

Najavila je površinska geofizička istraživanja, bušenje istražno-ekploatacijske bušotine i nova hidrokemijska istraživanja koja bi se radila na zemljištu u vlasništvu Vukovara u blizini višestambenih objekata u gradskim četvrtima Olajnica i Borovo naselje, kako bi se geotermalna energija iskoristila za grijanje stanova u tim naseljima te obližnjih sportskih i gospodarskih objekata i poslovnih zona.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekoa je da su gradske vlasti za izradu studije izdvojile iz gradskog proračuna 62.500 kuna dok bi za geofizička istraživanja trebalo osigurati dodatnih tri milijuna kuna. Samo bušenje je najskuplje, a cijena po bušotini procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna, kazao je.

"Radimo vrlo ozbiljno na ovom kapitalnom projektu. U slučaju pozitivnih rezultata očekujemo niže cijene grijanja za građane u višestambenim objektima, kao i nižu cijenu energije za gospodarstvo i ustanove u vlasništvu Grada Vukovara te povećanje gradskih prihoda", rekao je Penava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovarsko srijemska županija, DUNAV, geotermalne vode, VUKOVAR