Kultura

NAGRADNI NATJEČAJ: Evo tko su dobitnici za predstavu BLJESAK ZLATNOG ZUBA za PETAK I SUBOTU

Od danas do PETKA 13. 01. do podneva „idemo“ s nagradnim natječajem za predstavu BLJESAK ZLATNOG ZUBA.

Piše: PolitikaPlus

Od danas do PETKA 13. 01. do podneva „idemo“ s nagradnim natječajem koji organiziraju Zagrebačko Gradsko Kazalište "Komedija" i portal politika+, u kojem za predstavu BLJESAK ZLATNOG ZUBA, koja će biti na programu u PETAK 13. 01. u 19.30 sati, u ZGK „Komedija“, Kaptol 9, darujemo 3x2 ulaznice, a za ISTU predstavu koja će biti na programu u SUBOTU 14. 01. u 19.30 sati darujemo 1x2 ulaznice.

 

DOBITNICI NAGRADNOG NATJEČAJA SU : PETAK - Iva Klara Lajtner, Vinaka Drezga,  Mario Kapetanić...

SUBOTA - Nataša Šimić

 

Sudionici nagradnog natječaja, osim točnog odgovora na postavljeno pitanje, navode TOČNO KAKO SLIJEDI:

1. ime i prezime,

2. točnu adresu (ulica/trg, kućni broj, grad/mjesto i poštanski broj),

3. e-mail adresu (obavezno),

4. broj telefona/mobitela, i

5. koji dan bi željeli pogledati predmetnu predstavu, dakle u PETAK 13. 01. i/ili u SUBOTU 14. 01.

 

SVOJE ODGOVORE ŠALJETE NA MAIL: [email protected]

 

Imena dobitnika objavljujemo na portalu - Dobitnici NEĆE posebno biti obaviješteni o načinu preuzimanja osvojenih ulaznica, koje podižu uz predočenje osobne iskaznice na dan predstave od 18.30 sati.

 

Nagradno pitanje za predstavu BLJESAK ZLATNOG ZUBA je: Kako se zove glumica koja u predstavi BLJESAK ZLATNOG ZUBA tumači lik Babe I?

 http://www.komedija.hr/www/ events/m-matisic-bljesak- zlatnog-zuba-2/.

 

BLJESAK ZLATNOG ZUBA gastarbajterska kronika


Redatelj: Zoran Mužić Scenograf: Darko Bakliža Kostimografkinja: Elvira Ulip Glazba: Šimun Matišić i Mate Matišić Jezični savjetnik: Damir Lončar Asistentica scenografa: Marijana Gradečak Uloge: Damir Lončar, Nina Kaić Madić, Vanda Winter, Davor Svedružić, Nada Abrus, Ronald Žlabur, Nera Stipičević, Jan Juričić, Vinko Kraljević, Saša Buneta, Ivica Zadro, Filip Juričić, Igor Mešin, Ljubo Zečević, Goran Malus, Vanja Ćirić, Jasna Palić Picukarić, Marija Borić


Ovom premijerom obilježavamo 65. obljetnicu Kazališta Komedija.
„Bljesak zaltnog zuba“ Mate Matišića s podnaslovom - gastarbajterska kronika – svakako je jedan od ponajboljih kazališnih komada u hrvatskoj literaturi. Ovaj dramski prvijenac sada već slavnog autora nastao je kad je piscu bilo samo osamnaest godina i u kojem je na svjež i autentičan način opisao događaje iz svog rodnog sela – Ričice pokraj Imotskog. Obitelji iz Ričica, njihove male priče, pokazuju nam mnogo širu sliku svijeta, ne samo onog socijalističkog doba koje se prikazuje u komadu, već cjelokupne sudbine hrvatskih obitelji iz toga kraja.


Radnja komada odvija se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a završava prizorom nakon Domovinskog rata. U tom turbulentnom vremenu selo i ljude u njemu pritišću mnoge brige. Gradnja hidrocentrale potopit će kuće, a osobne sudbine ispreplest će se s tom kolektivnom nevoljom i ona će ih još više radikalizirati. Sebi svojstvenim postupkom, miješanjem humornih i tragičnih elemenata, Mate Matišić gradi izuzetno zanimljiv svijet, čija pravila lako postaju univerzalna. U patrijarhalnom kraju, gdje su muškarci neprikosnovene glave obitelji gledamo obitelji s mnogo odsutnih očeva, očeva koji su, trbuhom za kruhom, morali otići iz domovine u Njemačku u potrazi za poslom i zaradom. I upravo ti odsutni očevi, stupovi svojih obitelji, postaju glavni junaci ove gorko slatke komedije. U surovoj borbi za bolji život oni uspijevaju unatoč svemu, a nepovoljne okolnosti ih tuku odasvud. Korumpiranost i primitivizam političkih struktura u domovini ugrožava ih jednako kao da su kod kuće, a izazovi života u stranom svijetu ogromni su. Politička emigracija, atentati i pogibije, surovi gazde, loši uvjeti života, težak rad – sve je to njihova svakodnevnica u Njemačkoj, a idila života kod kuće nestaje im pred očima.


Tamo, kod kuće njihove žene vode obitelji u njihovom odsustvu kako najbolje znaju, brinu za dom, djecu i egzistenciju vlastitom čvrstinom i borbenošću. Rješavaju probleme praktično, optimistično i snažno. Izuzetno vješto ispisani ženski likovi ovog komada poučavaju nas iskrenom i direktnom pristupu životu. Te jake žene, djevojke, majke i udovice čine se kao posveta nekim posljednjim pravim, velikim ženama koje su svoj život bez ikakve zadrške stavljale u službu drugih, svojih najmilijih, koje su žrtvujući se za obitelj pronalazile vlastito ispunjenje i sreću.


Svojom temom i provedbom ovaj komad vodi, možda i unaprijed izgubljenu bitku za odanu poetizaciju obitelji. Obitelj je u centru Matišićeve radnje, ona mora i želi opstati u svojoj staromodnoj cjelovitosti, ona postaje i ostaje stup društva, nenagrižena modernim tehnološkim dobom. Bez sebičnosti individualizma koja toliko vreba na nas u svakodnevnici, ova drama vraća na pozornicu ljude koje vole druge ljude, koji se bore za svoje i kojima su poštenje i dobrota glavne motivacijske odrednice.


Tvrd i žilav mentalitet naših ljudi, ljudi iz tog kraja, prikazan je u ovom komadu duhovito i poetično u isti čas. Ovo je priča u kojoj se u isti čas smijemo jednostavnim životnim promišljanjima u svoj njihovoj autentičnosti, dok trenutak poslije plačemo nad istinskom tragedijom junaka. Navijamo za mlade koji tek stupaju u život, prepuni smiješnih zabluda o životu i ljubavi, strahujemo od primitivizma političara i državnih poltrona i njihovih sumanutih ekonomskih planova, plačemo nad mrtvima koji u ovom komadu postaju simboli za mnoge druge žrtve.


Velika vrijednost ovog teksta je u njegovoj sposobnosti da nas preko mikro sredine upozori na probleme mnogo šire slike, da nam kroniku sela Ričice stavi u perspektivu našeg vlastitog života i sudbine cijele Hrvatske našeg doba. „Bljesak zlatnog zuba“ gorko nas upozorava gdje smo živjeli, kako bi smo se mogli zapitati gdje sad živimo i kakva nas budućnost čeka.
Na repertoaru kazališta Komedija ovaj suvremeni kazališni komad ima istaknuto mjesto. Upravo premijerom ovog komada naše kazalište slavi 65 godina svog postojanja. Stoga smo izabrali djelo snažne literarne vrijednosti . Glumačka podjela iz ansambla upravo je idealna za rad na ovom tekstu, jer gradeći svoj repertoar i na klasičnim i na suvremenim naslovima, Komedija je izgradila jedinstvene glumce na zagrebačkoj sceni: vrsne majstore koji svojom virtuoznošću mogu iznijeti i komiku i tragiku ovog komada. Zato s neskrivenim veseljem i ponosom iščekujemo porinuće ovog velikog kazališnog poduhvata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište, predstava