Hrvatska

DARKO HORVAT: Za vraćanje Ine ne treba privatizirati HEP!

Dakle, uz jasan stav da u INA-i trebamo vratiti upravljačka prava, isto tako jasan stav da za tu namjeru ne smijemo na ovakav način otvarati proces privatizacije HEP-a!

Piše: PolitikaPlus

Za vraćanje upravljačkih prava nad INA-om nije potrebna privatizacija HEP-a, smatra saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

''Koliko god mediji potencirali konsenzus politike oko procesa vraćanja upravljačkih prava nad INA-om otkupom cijelokupnog paketa dionica MOL-a toliko u energetskoj struci postoji konsenzus da za otkup istih ne smijemo prodavati dio HEP-a i ponoviti pogrešku iz 2003. godine.

Obzirom na HEP-ovo poslovanje u zadnjih 7 godina, enormne dobiti za takvo trgovačko društvo, emisiju obveznica u vrijednosti od 500 mil. USD, a nepostojanja bilo kakve kapitalne strateške investicije, iznos zadržane dobiti u nekim bi pretpostavkama mogao biti veći dio potrebnog novca...ostatak je moguće namaknuti prodajom državne imovine i malih udjela u trgovačkim društvima u ili nad kojima Hrvatska više nema nikakav utjecaj , a one se ne bave nikakvom djelatnošću u strateškom interesu za RH.

Dakle, uz jasan stav da u INA-i trebamo vratiti upravljačka prava, isto tako jasan stav da za tu namjeru ne smijemo na ovakav način otvarati proces privatizacije HEP-a!

IPO HEP-a dobrodošao je za svaku novu investiciju i odabir strateškog partnerstva koje bi omogućilo izgradnju konkurentnih, prvenstveno proizvodnih kapaciteta temeljne energetske proizvodnje, a potom i objekata kojima bi HEP poboljšao svoje regulacijske mogućnosti u uravnoteženju elektroenergetskog sustava'', napisao je Horvat.

Podsjetimo, HDZ je u ponedjeljak na sjedici Nacionalnog vijeća i Predsjedništva prvi put raspravaljao o modelu vraćanja Ine u vlasništvo države.

''Dobili smo čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se Ina vrati u naše ruke. Smatramo da rad na ovom modelu treba nastaviti i da je to najprimjereniji način da se ide na ponudu 25 posto minus 1 dionica HEP-a i očekujemo da je to strateški potez u interesu naše energetske sigurnosti i korak na kojem ćemo raditi tijekom godine'', rekao je tada Plenković.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HEP, DARKO HORVAT, INA