Turizam

GOSPARI ZADOVOLJNI: Novu godinu u Dubrovniku dočekalo gotovo pet tisuća gostiju

Najviše je na dočeku Nove godine bilo domaćih gostiju, a uz njih su bili i gosti iz BiH, Slovenije, Portugala, Albanije, SAD-a, Austrije, Italije, Španjolske i Njemačke.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novu godinu u Dubrovniku je dočekalo gotovo pet tisuća gostiju, što je devet posto više u odnosu prema prošloj godini, a u prosincu je ostvareno čak 26 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja nego u prosincu 2015., objavila je u ponedjeljak Turistička zajednica grada Dubrovnika.

Najviše je na dočeku Nove godine bilo domaćih gostiju, a uz njih su bili i gosti iz BiH, Slovenije, Portugala, Albanije, SAD-a, Austrije, Italije, Španjolske i Njemačke.

"U Dubrovniku je na dočeku bilo 4838 gostiju, a u prosincu smo zabilježili 26 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja", rekla je na konferenciji za novinare direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić.

Istaknula je i kako je 2016. godina izvrsna po turističkim rezultatima.

"Obilježili smo po prvi put milijunti dolazak (1.036.402 dolazaka), prešli smo 3,7 milijuna noćenja, što je 12 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja. Sezona se širi i Dubrovnik ostvaruje povećanja izvan glavnog dijela ljetne sezone. Nama cilj nije samo brojiti dolaske i noćenja, nego i pratiti što nam rade hotelijeri i ugostitelji te privatni iznajmljivači. Sve što je izravno ili neizravno vezano za turizam bilježi porast prihoda", kazala je Vlašić.

Predsjednik Turističke zajednice grada Dubrovnika i tehnički gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako su kapaciteti beznačajni bez proizvoda koji u konačnici privlači goste.

Usporedio je turistički rast Dubrovnika s Porečom i Rovinjom, ističući kako se u posljednjih osam godina broj noćenja povećao za gotovo dva milijuna unatoč udaljenosti i nedostatku infrastrukture kakvu imaju istarski gradovi.

"Dubrovnik je napravio proizvod, u posljednje tri godine imamo Zimski festival. Bili smo najdosadniji grad u regiji, a u dvanaestom mjesecu prošle godine imali smo više koncerata nego od 2004. do 2009. godine ukupno", rekao je Vlahušić.

Istaknuo je i kako se za sljedeći Zimski festival namjerava izdvojiti najmanje dvostruko više novca, a najavio je i projekt radnog naziva "Aliens coming", ističući kako je riječ o kombinaciji promocija osmog nastavka filma iz serijala "Ratovi zvijezda", koji se snimao u Dubrovniku, "Robin Hood: Origins", koji se tek treba snimiti, te o dočeku 2018. godine.

"Želimo dovesti poznatoga stranog izvođača na Stradun za doček, a u dogovoru s Lucas filmom i Disneyjem svjetska promocija Star Warsa bit će u cijelom svijetu, ali i u Dubrovniku u okviru Zimskog festivala", rekao je Vlahušić.

Dodao je kako je u Dubrovniku svaki dan oko 1600 posjetitelja i da će u veljači doći 'oskarovci' koji glume u filmu "Robin Hood: Origins", a najavio je zatvaranje Straduna zbog postavljanja kulisa i snimanja filma.

Na pitanje kako će osigurati "poznatog stranog izvođača", Vlahušić je odgovorio da će osigurati znatno više novca za doček, no nije rekao o kojoj je svoti riječ s obzirom na to da je proračun za ovu godinu pao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Inače, dubrovački program dočeka Nove godine stajao je oko 600 tisuća kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dubrovački turizam, nova godina, dubrovnik, dubrovačko neretvanska županija