Regija

UOBIČAJNA KRIZA U BIH SE NASTAVLJA: Dodik saslušan u Tužiteljstvu BiH u vezi s provedbom referenduma

Dodik je u ovom slučaju prvoosumnjičeni i do sada su mu dva puta slani pozivi na saslušanje na koje se on odbio odazvati uz obrazloženje kako ne želi doći u Sarajevo jer mu je tamo ugrožena sigurnost.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u petak je nakon višemjesečnog odugovlačenja konačno saslušan u Sarajevu u  Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine koje je protiv njega pokrenulo istragu zbog organiziranja protuustavnog referenduma o 9. siječnju kao danu RS, potvrđeno je iz sjedišta tog tužiteljstva.

U kratkom priopćenju dostavljenom medijima stoji kako je tužitelj ranije tijekom dana ispitao Dodika koji ima status osumnjičenika.

"Osumnjičeni Dodik je pod istragom u predmetu koji se odnosi na kazneno djelo neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH", pojasnili su iz Tužiteljstva BiH navodeći kako će nakon ovoga tužitelj nastaviti započetu istragu.

Za takvo kazneno djelo u BiH se može dobiti i do deset godina zatvora.

Ovaj predmet otvoren je nakon što je Ustavni sud izvjestio državno tužiteljstvo da su vlasti RS odbile provesti presudu kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim kao praznik RS jer vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka kao pripadnika konstitutivnih naroda u tom entitetu kao i da su vlasti RS organizirale referendum o tome hoće li se taj datum ipak obilježavati iako je sudskim pravorijekom provedba takvog referenduma bila zabranjena.

Dodik je u ovom slučaju prvoosumnjičeni i do sada su mu dva puta slani pozivi na saslušanje na koje se on odbio odazvati uz obrazloženje kako ne želi doći u Sarajevo jer mu je tamo ugrožena sigurnost.

Odazivanje na poziv Tužiteljstva BiH, kako je medijima kazao sam Dodik, bio je i izravni zahtjev koji mu je u nedavnom telefonskom razgovoru postavio zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika Hoyt Yee.

U Tužiteljstvu BiH ranije su u sklopu ove istrage saslušani svi članovi povjerenstva za provedbu referenduma koje je formirala Narodna skupština RS.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, mile dodik, TUŽITELJSTVO BIH, bosna i hercegovina, bih, rs, republika srpska