Kolumne

ŽARKO PUHOVSKI ZA POLITIKAPLUS : Vlada Tima Oreškovića bila je najvažnija sramota u povijesti hrvatske demokracije

U Hrvatskoj politici očekujem kao nešto dobro institucijsku stabilnost, ukoliko ne dođe do velikih sukoba nakon lokalnih izbora, što se sad ne čini vjerojatnim, također očekujem ekonomski rast. Ali, kao loše očekujem da će se premijer Plenković ponašati kao HDZ-ov Račan.

Piše: Mislav Miholek

Kraj je godine, pa ćemo tako za Vas drage čitatelje u ova dva dana dotaknuti se pregleda prošle 2016. godine. Za početak smo porazgovarali s profesorom Žarko Puhovskim.

PP: Poštovani profesore, koji biste Vi dogđaj istaknuli kao najvažniji u Hrvatskoj i u svijetu?
Žarko Puhovski: U Hrvatskoj je najvažniji događaj i najvažnije sramota bila vlada Tima Oreškovića, što ujedno i najvažnija sramota u povijesti hrvatske demokracije.  A u svijetu, izbor Donalda Trumpa za američkoga predsjednika. Imamo tu dva najveća događaja, koji su ujedno i najveće sramote.

PP: Da budemo ipak pozitivniji, što očekujete pozitivnoga u hrvatskoj i europskoj. politici u nadolazećoj 2017.?
Žarko Puhovski: U Hrvatskoj politici očekujem kao nešto dobro institucijsku stabilnost, ukoliko ne dođe do velikih sukoba nakon lokalnih izbora, što se sad ne čini vjerojatnim, također očekujem ekonomski rast. Ali, kao loše očekujem da će se premijer Plenković ponašati kao HDZ-ov Račan. U europskoj politici kao dobro očekujem da će pobijediti Angela Merkel, a izgubiti Marine Le Pen, a kao loše situaciju obrnutu od toga.


PP: Bosna i Hercegovina je uvijek goruće političko pitanje, što će se tamo događati u novoj godini?

Žarko Puhovski: Ništa, kao i u ranijih 15 godina.