Scena

MOŽDA DA IM POŠALJEMO TONU BRONHI BONBONA: Kinezi crnim humorom i sarkazmom protiv smoga i zagađenog zraka

Jedan vozač iz Pekinga iz svojeg je automobila u panici nazvao radio postaju, potuživši se voditelju emisije na smog koji je toliko gust da je već prošao kroz pet crvenih svjetala na semaforima i ne zna što mu je činiti. 'To je sasvim ok, gospodine, smog je gust pa nitko, uključujući i policiju ne vidi vašu registarsku pločicu', odgovorio mu je voditelj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iako se već četvrti dan zaredom 'guše' u smogu, Kinezi se protiv njega bore humorom, a društvene mreže preplavljene su brojnim crnohumornim ili sarkastičnim komentarima i sugestijama.

Jedan vozač iz Pekinga iz svojeg je automobila u panici nazvao radio postaju, potuživši se voditelju emisije na smog koji je toliko gust da je već prošao kroz pet crvenih svjetala na semaforima i ne zna što mu je činiti. "To je sasvim ok, gospodine, smog je gust pa nitko, uključujući i policiju ne vidi vašu registarsku pločicu", odgovorio mu je voditelj.

U 24 kineska grada u sjevernom dijelu zemlje uvedene su restrikcije kako bi se za polovicu smanjio broj vozila na cestama.

Na nekim društvenim mrežama objavljen je popis sugestija koje će pomoći stanovništvu da se nosi sa zagađenim zrakom: "Individualna terapija: stavite masku. Obiteljska terapija: uplatite zdravstveno osiguranje. Ako imate novca i vremena - otiđite na godišnji odmor. Ako niste pripadnik više klase - emigrirajte. Nacionalna terapija: čekajte vjetar."

Akter jedne od šala je američki predsjednik Barack Obama koji ljutito baca izvještaj tajne službe na stol te od suradnika traži odgovor na pitanje uz pomoć kakvog je naprednog vojnog sustava Peking nestao sa satelitskih snimaka. U pomoć poziva superjunake poput Batmana, Hulka i Željeznog čovjeka, no oni posramljeno gledaju u pod jer mu ne znaju pomoći.

Gradske vlasti Pekinga još u subotu su naredile zatvaranje ili ograničenje rada u 1200 tvornica, uključujući državnu rafineriju nafte i tvornicu hrane zbog najvišega mogućeg upozorenja na zagađenje zraka.

Vlasti su u 24 kineska grada oglasile uzbunu još u petak navečer, najavivši da će gust smog trajati do srijede, što znači ograničenja u prometu i u građevinskome sektoru, kao zatvaranje škola i bolnica.

Drugo najveće gospodarstvo svijeta bori se s onečišćenjem koje je posljedica ubrzanoga gospodarskog rasta proteklih desetljeća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRNI HUMOR, PEKING, zagađenje zraka, KINA, SMOG