Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Franjo Tuđman, HOS i Jasenovac

Od samih početaka u javnosti imao je sjajan image, ali na vanjskome planu, Srbija je pokušavala koristiti HOS kao dokaz dosadne i stare teze da su svi Hrvati ustaše. Vučićev megafon Vulin papagajski i danas ponavlja tu tezu, iako je dobio američku šamarčinu po tom pitanju.

Piše: Mislav Miholek

Nevjerojatno kako malo treba u hrvatskome javnom prostoru da skliznemo u ideološka prepucavanja. Andrej Plenković dobio je izbore jer je izbjegavao ideološka pitanja i radio je na tome da većini bude prihvatljiv. Kako je HDZ došao na vlast, neprincipijelna koalicija dijela lijevog novinarstva, države Srbije, ali i nažalost i hrvatske političke ljevice, odlučila je zaplivati u kaljuži prošlosti. Ako lijevi novinari i dio lijevih političara u Hrvatskoj jednako zvuče kao Aleksandar Vulin, wannabe Che Guevara i v.d. megafona Aleksandra Vučića, onda znate da je to ne može biti dobro za Hrvatsku, a ni za hrvatsku ljevicu.

Doduše, ovaj put smo svi sami sebi zakuhali gorku juhicu. Spomenik poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sadrži i cjeloviti grb HOS-a, koji pak u sebi ima i ustaški i HOS-ovski pozdrav 'Za dom spremni'. Očekivati da to neće proizvesti tešku aferu pomalo je naivno, a ujedno je i odgovor na pitanje zašto sve opcije desnije od HDZ-a ne mogu preći izborni prag.

Nedvojbeno da su malobrojne postrojbe HOS-a bile junaci Domovinskog rata, da pripadnici HOS-a u Hrvatskoj nisu činili ratne zločine, da su bili rado viđeni na svim bojištima i mnogi hrvatski vojnici su rekli da gdje su bili HOS-ovci da se noću bolje spavalo. Posebno se ovjenčala slavom vukovarska satnija HOS-a.

Nedvojbeno da su malobrojne postrojbe HOS-a bile junaci Domovinskog rata, da pripadnici HOS-a u Hrvatskoj nisu činili ratne zločine.


HOS je nastao u specifičnoj situaciji hrvatske nepripremljenosti za opću srpsku agresiju. Franjo Tuđman, vankalibarski političar, rijetko je griješio, ali 1991. se gadno zeznuo jer je vjerovao Veljku Kadijeviću da JNA neće stati na stranu Slobodana Miloševića. Tuđman i Kadijević su puleni generala Ivana Gošnjaka. Tri pukovnika bila su u Gošnjakovom kabinetu, imali su kancelarije jedan do drugoga, Dušan Bilandžić, Veljko Kadijević i Franjo Tuđman. Vezivalo ih je specifično vojno drugarstvo, dok je Bilandžić stao vjerno uz Tuđmana, Kadijević ga je izdao.

Hrvatska je nespremno dočekala agresiju. Ivan Milas, pronicljivi i pametan političar, imao je stan na mome katu u kojem su živjele njegove nećakinje. S vremena na vrijeme, znao je doći, a poslije pokolja u Borovom Selu, svi su se susjedi sakupili oko njega. Rekao je samo jednu stvar: Govorim im da će biti rata, a oni mene ne slušaju. Usput, Milasova najpoznatija izjava u potpunosti glasi: Gospodo draga, ovdje su puna usta Europe, svi se u ovome domu utrkujemo kako ćemo pohvaliti Europsku zajednicu i kako čim prije moramo postati članica tog društva. Za razliku od mnogih ovdje, ja sam živio i radio u Europi, i mnogi misle kako ulazak u Europu odmah osigurava bogatstvo i bolji život. U Austriji teleći mozak košta dvije marke, a tek ćemo vidjeti koliko vrijedi vaš ...

U vakuumu gdje je napredovala JNA, kasnoga lipnja 1991. nastaje HOS. Naoružan novcima HSP-a, obučavan djelomično u kampovima za obuku slovenske Teritorijalne obrane, a primarno sastavljen od ljudi koji su se  htjeli boriti odmah i sad, a zapravo s vojnicima koji su bili ideološki raznovrsni, ali spremni poginuti za Hrvatsku, to je bio HOS.

Jasenovac je postao simbol stradanja mnogih ljudi, a možemo reći da su se i pripadnici HOS-a borili 1991. da više nikada takav logor ne postoji u Hrvatskoj.
 

Od samih početaka u javnosti imao je sjajan image, ali na vanjskome planu, Srbija je pokušavala koristiti HOS kao dokaz dosadne i stare teze da su svi Hrvati ustaše. Vučićev megafon Vulin papagajski i danas ponavlja tu tezu, iako je dobio američku šamarčinu po tom pitanju.

HOS je Tuđmanu bio bolna točka, podsjetnik na vlastitu krivu procjenu, nešto što ga je gnjavilo na vanjskome planu, a prijetilo mu s popularnošću na unutarnjem, pa je tako Joža Manolić složio poslije pada Vukovara zloglasnu saborsku komisiju i još zloglasnije zaključke po kojima je HOS spremao puč, što je daleko od istine, a postrojbe HOS-a ubrzo su do kraja siječnja 1992. ukorporirane u HV.

Predsjednik Tuđman je u šezdesetima imao problema u Jugoslaviji jer je prvi ustao protiv tzv. jasenovačke mitologije, ali nikada se nije borio protiv činjenica, borio se za činjenice. Jasenovac je postao simbol stradanja mnogih ljudi, a možemo reći da su se i pripadnici HOS-a borili 1991. da više nikada takav logor ne postoji u Hrvatskoj. S obzirom na sve, strašno je glupo da pravaške opcije pokušavaju dobivati poene preko leđa mrtvih HOS-ovaca. Politika je umijeće, a ovakve epizode treba sustavno izbjegavati, jer 'Za dom spremni' na spomen ploči u Jasenovcu nikome nije donijelo ništa dobro. A najmanje hrabrim i požrtvovnim pripadnicima HOS-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aleksandar vulin, MISLAV MIHOLEK, DOMOVINSKI RAT, JASENOVAC, HOS, franjo tuđman