Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Problem Mosta je da se oni nisu profilirali u političku stranku

Stranačka vojska, koja je zbog duha stranke prihvatila Milanovića kao vođu, tako će sada prihvatiti i Bernardića.

Piše: Mislav Miholek

Politički tjedan koji završava bio je prepun zbivanja. Od svih tema, izabrali smo one tri, koje se čine vrlo važnima. Prva tema su izbori u SDP-u i budućnost te stranke. Druga tema su mostovci koji su uhvaćeni s prstima u pekmezu, a na kraju smo se dotaknuli i vrlo loših odnosa između Erdogana i Europske Unije. Zamolili smo političkoga analitičara Davora Gjenera za komentar.


PP: Po svemu sudeći, Davor Bernardić će dobiti izbore u SDP-u. Kakva je budućnost odnosa između protumilanovićevske struje koju zastupa Bernardić i zoranovaca čiji trenutno simbol Ranko Ostojić?
Davor Gjenero
: Ne treba precjenjivati značenje Zorana Milanovića. On vjerojatno tako ne misli, ali on više nije politička činjenica u hrvatskom stranačkom životu. Političkim hirovima, nakon što je shvatio da se ne može održati na čelu stranke, zavadio je skupine svojih lojalista. Nizak odaziv na prvi izborni krug, kad je izašlo tek oko polovinu formalnih članova stranke, dakle oko 10 posto manje nego na travanjske izbore, pokazuje da se krug njegovih sljedbenika rasipa. Orsat Miljenić, jedan od Milanovićevih lojalista, u kampanji je govorio o problemu „profesionalizacije stranke“. Tu „profesionalizaciju“ poticao je Milanović, jer mu je, dok je raspolagao resursima i na lokalnoj ili regionalnoj, i na nacionalnoj razini vlasti, to omogućavalo da regrutira oligarhiju koja kontrolira stranačke institucije u njegovu interesu. Sad kad je stranka oslabjela na lokanim razinama, a kad na nacionalnoj nema nego manje od 40 zastupničkih mjesta, taj model uspostavljanja autoriteta više ne funkcionira, a oni koji su prihvaćali uloge u tom modelu rezigniraju i de facto odlaze iz stranke.
Milanović je vjerojatno uvjeren da se za dvije-tri godine može vratiti u stranku i dobiti kandidatsko mjesto na predsjedničkim izborima. Tako je 3. siječnja 2010. Sanader bio uvjeren da se može, nakon odlaska, vratiti u HDZ, pa je ta avantura za nj završila tragično.
U narednom razdoblju tim Davora Bernardića vrlo će tegobno podizati stranku. Bit će suočeni s gubitkom koalicijskih partnera pred lokalne izbore, ali i problemom konsolidacije stranačkih organizacija. Resursa koje je moguće dijeliti neće biti, pa oni koji su došli u stranku kad je ona distribuirala dobra, sada neće imati nekog interesa za „politički rad“. Milanović nije bio grassroot SDP-ovac, a to nisu bili niti njegovi lojalisti, pa da bi njihova ukorijenjenost u stranci bila duboka. Stranačka vojska, koja je zbog duha stranke prihvatila Milanovića kao vođu, tako će sada prihvatiti i Bernardića, a oni koji su s Milanovićem bili zbog spoil sistema, na izlaznim su vratima iz stranke.
Ostojić je bio član SDP-a duže od Milanovića, ali nikad se nije ukorijenio niti u svojoj splitskoj gradskoj organizaciji. Njega se stranka neće odreći zato što na ovim izborima nije osjetio političko bilo i što je kasno shvatio da Milanović u kontekstu SDP-a više ne postoji (čak niti kao glasač), ali je pitanje hoće li ga stranka braniti zbog odgovornost za prekoračenje ovlasti u vrijeme dok je bio ministar unutarnjih poslova. Već sad sigurno znamo da je tada svoju moć zloupotrebljavao za progon Milanovićeva protivnika Slavka Linića, a tko su još bili žrtve zlouporabe položaja možda ćemo tek saznati.

PP: Mostova afera 'Kum' skinula je pozlatu s boraca protiv korupcije i nepotizma. Kako će ova afera dugoročno utjecati na ovu političku grupaciju?
Davor Gjenero
: Problem Mosta je da se oni nisu profilirali u političku stranku, da nisu definirali javne politike za koje se zalažu, niti su odredili temeljne vrijednosti koje promiču. Imali su prilike to napraviti prije ovih parlamentarnih izbora. Ipak, odlučili su se da i na njima budu „moralni kritičari“ a ne političari u pravom smislu riječi. Kad se odlučite za takvo profiliranje, svaka sjenka klijentelizma daleko je pogubnija, nego za „normalnu“ političku stranku.
Svako političko kadroviranje u upravama poduzeća je pogreška. Vlasnik mora biti zastupljen u nadzoru, a ne u upravljanju. Pogotovo nije prihvatljivo dodatno smanjivanje ionako niske razine kompetencija koje se traže za upravljanje kompanijama, a odustajanje od zahtjeva za visokom stručnom spremom managementa danas je nezamisliva. Logično bi bilo da se u važnim kompanijama traži međunarodno iskustvo, da se možda raspisuju međunarodni natječaje, da se vrednuje specijalističko brazovanje u inozemstvu…

PP: Turski vođa Erdogan otvoreno prijeti otvaranjem granica i puštanjem migranata prema Europi? Po Vašem mišljenju, kako će to sve završiti?
Davor Gjenero
: Nije lako razumjeti sve dimenzije igre koju neke utjecajne članice EU igraju prema Turskoj. Jasno je da je do odluka Europskog parlamenta o zamrzavanju pristupnih pregovora s Turskom principijelna, jer je administracija u Turskoj u zadnje vrijeme sustavno kršila neka od temeljnih načela europske integracije.
Međutim, Europska unija isto tako mora ispunjavati obveze koje je prihvatila u odnosu na Tursku. I konačno, kakvu-takvu stabilnost Europi, vezano uz migrantsku krizu, nije osigurao sam dogovor Unije i Turske, u kojem je gospođa Merkel bila naglašeno angažiranja, nego prije svega proces koji se odvio „za njenim leđima“, a predvodio ga je austrijski ministar Sabastian Kurz. Ključno je bio uspostavljanje savezništva triju članica EU, Austrije, Slovenije i Hrvatske, sa Srbijom, ali prije sveg s Makedonijom, o zaustavljanju balkanske migrantske rute. Koliko god je gospođa Merkel kritizirala taj dogovor, njega sada treba naročito naglašeno čuvati, jer nikad ne treba držati sva jaja u jednoj košari.