Hrvatska

SILVANO HRELJA: Oni s nižim primanjima dobit će "kikiriki"

Prijedlozi Zakona o porezu na dohodak će pogodovati samo onima s najvećim plaćama, uostalom koliko mladih radi za plaće više od 10.000 kuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i izmjeni Zakona o doprinosima, koji su sastavni dio opširne porezne reforme, dobili su u utorak potporu saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, no oporbeni članovi ostali su rezervirani prema argumentaciji kojom je Vlada popratila prijedloge ustvrdivši kako će građani s nižim primanjima loše proći, tj. dobit će "kikiriki".

Rješenja ponuđena kroz predloženi Zakon o dohotku neće, kako tvrdi Vlada, zaustaviti odljev mladih i visokoobrazovanih kadrova, ocijenio je Silvano Hrelja (HSU), referirajući se na prijedlog da se stopa poreza na dohodak smanji s 25 na 24 posto, te sa 40 na 36 posto, uz povećanje osobnog odbitka, koji bi bio ujednačen za sve porezne obveznike i iznosio bi 3800 kuna.

To će pogodovati samo onima s najvećim plaćama, uostalom koliko mladih radi za plaće više od 10.000 kuna, kaže Hrelja sa čijom se ocjenom suglasio i Mirando Mrsić (SDP) koji dodaje da plaće neće narasti do te mjere da će motivirati ljude na ostanak.

Oba zastupnika smatraju da zaposlenici s nižim primanjima ponuđenim izmjenama neće osjetiti gotovo nikakve učinke. "Dobit će 'kikiriki', odnosno 50 do 60 kuna više", ustvrdio je Hrelja.

Mrsić Vladi poručuje da je neprimjereno to što nema javne rasprave o tako ozbiljnoj stvari kao što je porezna reforma, te da je Vlada već trebala početi pregovore sa socijalnim partnerima oko minimalne plaće.

To je značajan instrument zaštite radnika od siromaštva, kaže SDP-ov zastupnik i dodaje kako je teško ocjenjivati učinke predloženih zakona ako se ne zna visina minimalne plaće.

O dva predložena zakona i cijelom paketu porezne reforme u utorak će plenarno raspravljati Hrvatski sabor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

silvano hrelja, porezna reforma