Zagreb

ZAGREBAČKI VELESAJAM: Interliber posjetilo 130 tisuća posjetitelja

Ove godine zaživjela je i galerija paviljona 5 gdje su se svakodnevno održavala druženja s autorima te različiti kreativni i edukativni programi, radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire i slično.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, Interliber, koja je i ove godine na Zagrebačkom velesajmu okupila najznačajnije nakladnike i knjižare, prema procjenama organizatora privukla je 130 tisuća posjetitelja.

Na 39. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliberu od 8. do 13. studenoga nakladnici su publici predstavili najnovija izdanja knjiga i autore. Bogat program odvijao se na središnjoj pozornici u paviljonu 6, a na izložbenim prostorima izlagača u paviljonima 5 i 6 knjige su potpisivali, uz ostale, Miljenko Jergović, Ivica Đikić, Slavenka Drakulić, Ivana Bodrožić, Cody McClain Brown, Enes Kišević, Franjo Janeš, Ankica Tomić, Ivana Plechinger i Kristian Novak, izvijestili su sa Zagrebačkog velesajma.

Ove godine zaživjela je i galerija paviljona 5 gdje su se svakodnevno održavala druženja s autorima te različiti kreativni i edukativni programi, radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire i slično.

Grad gost na Interliberu bio je Peking, a predstavljen je i jedan od najvećih sajmova knjiga u svijetu, Pekinški sajam. Tradicionalno je uručena i nagrada Kočićevo pero koju je ove godine dobio Slobodan Šnajder za roman "Doba mjedi".

Dodijeljena je i nagrada Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu, koja je pripala trima slikovnicama: "Bao baobab i mala Kibibi" Ane Đokić i Dubravke Kolanović, "Sirup protiv mačjeg kašlja" Silvije Šesto i Vande Čižmek i "O zmaju koji je volio cvijeće" Eme Pongrašić i Boba Zivkovica.

Posebno osmišljeni dodatni sadržaj Iterlibera, Znanstveni kvart na zabavan je način odškrinuo vrata u svijet znanosti i privukao mnoštvo znatiželjne djece ali i odraslih. Posjetitelji su tako mogli naučiti, primjerice, što je arheologija, što zapravo rade geolozi, složiti kostur Apatosaurusa ili otkriti kako zmajevi rigaju vatru. Znanstveni kvart održao se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom.

Interliber se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Zagreba, a ulaz je bio besplatan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska književnost, INTERLIBER, Zagrebački velesajam, nakladnici