Kultura

INTERLIBER: Predstavljena knjiga Darka Bekića 'Povijest hrvatske diplomacije'

Knjiga obrađuje sve etape povijesti hrvatske države i Hrvata kao državotvornoga naroda od početka do 1918. godine, rekao je Šanjek dodavši kako knjiga pokazuje što su sve Hrvati učinili na europskom tlu, ali i kao misionari u novom svijetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Knjiga Darka Bekića „Povijest hrvatske diplomacije – prvi dio (do 1918.)“ predstavljena je u subotu na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

Knjigu su predstavili predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul i akademici Franjo Šanjek te Davorin Rudolf i autor.

Žužul je istaknuo kako nam teška i dramatična hrvatska povijest postavlja pitanje jesu li Hrvati kroz svoju tisućljetnu povijest imali svoju diplomaciju te jesu li se u odlučnim povijesnim trenutcima služili svojim umom ili su bili u službi tuđih interesa i politika.

Po Žužulovim riječima, kruna mudrosti i hrabrosti hrvatskoga naroda do punoga izražaja je došla tijekom Domovinskoga rata kada smo, kako je rekao, međunarodnim priznanjem hrvatske neovisnosti potvrdili neporecive domete vještine, ponosa i diplomacije.

Šanjek je istaknuo kako su u knjizi objavljeni svi najvažniji dokumenti hrvatske državnosti, koje je razvrstao ozbiljan povjesničar pišući o hrvatskoj diplomaciji o samih početaka hrvatske države.

Knjiga obrađuje sve etape povijesti hrvatske države i Hrvata kao državotvornoga naroda od početka do 1918. godine, rekao je Šanjek dodavši kako knjiga pokazuje što su sve Hrvati učinili na europskom tlu, ali i kao misionari u novom svijetu.

Po Rudolfovim riječima, Bekićeva knjiga pokazuje kako su Hrvati kroz tisuću godina bez svoje državnosti uspjeli sačuvati svoj nacionalni identitet, a onda na temelju tog identiteta potkraj 20. stoljeća formirati svoju nacionalnu i međunarodno priznatu državu.

Unatoč tomu što Hrvati kroz gotovo tisuću godina nisu imali potpuno suverenu državu, oni su u ovom ili onom obliku tijekom cijeloga tog razdoblja održali svoj državnopravni kontinuitet, rekao je Bekić dodavši kako su predstavnici hrvatskih državnih ustanova sa susjednim narodima i državama te međunarodnom zajednicom uspostavljali odnose, pregovarali, sklapali ugovore i saveze, ulazili u šire državne zajednice ili iz njih izlazili.

Naglasio je i kako su neke od ponajboljih hrvatskih pregovarača i diplomata tijekom povijesti sebi pridobivali i vladari tih višenacionalnih država ili pak Svete Stolice.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Školska knjiga.

Diplomat Darko Bekić je (1946). Od 1992. je bio stalni hrvatski predstavnik pri KESS-u u Beču, a 1996.–97. stalni predstavnik pri Uredu UN-a u Ženevi, potom veleposlanik u Portugalu i Maroku. Autor je knjige „Jugoslavija u hladnom ratu. Odnosi s velikim silama 1949–1955“.