Svijet

MOĆNA ŽENA: Britanska premijerka majstorica u izbjegavanju odgovora

Ona je u tome toliko vješta da su stručnjaci za nju smislili posebnu kategoriju izbjegavanja: 'nekonkretan odgovor na konkretno pitanje'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanska premijerka Theresa May klasa je za sebe kad je u pitanju izbjegavanje odgovora na novinarska pitanja, rekao je britanski stručnjak.

Ona je u tome toliko vješta da su stručnjaci za nju smislili posebnu kategoriju izbjegavanja: "nekonkretan odgovor na konkretno pitanje".

Peter Bull sa sveučilišta u Yorku godinama proučava tehniku odgovaranja političara kada ih 'rešetaju' na intervjuima.

Bull je ustanovio da britanski političari u prosjeku odgovore na 46 posto izravnih pitanja.

May je taj prosjek spustila na 27,5 posto otkako je postala premijerka u srpnju.

Bull je identificirao 35 različitih načina kako političari izbjegavaju odgovoriti, a za May je morao dodati i 36. -  nekonkretan odgovor na konkretno pitanje.

"Njezini odgovori su ljubazni i naizgled relevantni u odnosu na sadržaj pitanja, ali ne govore ništa o traženim informacijama", kaže Bull.

Međutim, kako britanski parlamentarci i javnost traže sve više odgovora o tome kako će se provesti Brexit, premijerki će biti sve teže provoditi svoju tehniku.

"Možda ju je njezina vještina izbjegavanja odgovora dovela do položaja premijerke, ali ubuduće bi to sve manje mogla biti prednost, a sve više problem", rekao je Bull.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, britanski premijer, Theresa May, engleska