Regija

AMERIČKA VELEPOSLANICA U BIH: SAD čvrsto podupire Dayton, promjene u BiH moraju ići postupno

U intervjuu koji su u subotu objavile banjolučke 'Nezavisne novine' Cormack je kazala kako SAD čvrsto stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma jer je on ispunio svoju temeljnu zadaću i osnov je mira koji u BiH traje već 21 godinu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

SAD čvrsto podupire Daytonski sporazum kao temeljno jamstvo mira u Bosni i Hercegovine a promjene koje su toj zemlji potrebne treba provoditi kroz prilagodbu standardima koji vrijede u demokratskim državama, posebice članicama Europske unije, izjavila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack komentirajući ocjene hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o prevladanosti mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U intervjuu koji su u subotu objavile banjolučke "Nezavisne novine" Cormack je kazala kako SAD čvrsto stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma jer je on ispunio svoju temeljnu zadaću i osnov je mira koji u BiH traje već 21 godinu.

"Kada pogledate sve zemlje koje su se pridružile EU-u, sve su one prošle i proces socijalno-ekonomskih reformi ali u određenom trenutku i proces usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a. I o tome smo i ranije govorili. Kada pogledate Hrvatsku, koja se nedavno pridružila EU-u, ona je morala u nekoliko navrata usvojiti čitav niz amandmana u svoj ustav da bi ga uskladila s europskom pravnom stečevinom", kazala je američka veleposlanica.

Dodala je kao je isključivo na građanima BiH odlučiti kakve točno promjene žele odnosno kako je izbor imeđu "većeg paketa" i postupnih promjena kroz svako od pregovaračkih poglavlja u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji.

Cormack je ponovno osudila provedbu referenduma u Republici Srpskoj od 25. rujna istaknuvši kako se takvo što ne bi smjelo ponoviti.

"Moramo otkloniti prijetnje budućim referendumima, moramo otkloniti prijetnju referendumom o secesiji", kazala je američka veleposlanica upozoravajući kako u protivnom postoji rizik od neuspjeha provedbe plana gospodarskih reformi koje su ključne za stabiliziranje stanja u BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Maureen Cormack, KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, rs, Daytonski sporazum, bih