Kultura

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA: Koncert u čast Arsena Dedića

Od Arsenove smrti prošlo je nešto više od godinu dana. Koncertom smo se prisjećali našeg omiljenog 'pjesnika opće prakse'.

Piše: PolitikaPlus

U petak, 7. listopada,  Zagrebačka filharmonija održala je veliki koncert pod nazivom (Ono) sve što znaš o meni u sjećanje na Arsena Dedića. Koncert je na jednom mjestu okupio članove obitelji Dedić –  Gabi Novak i Matiju Dedića te Tedija Spalata, klapu Nostalgiju i Klince s Ribnjaka, ali i bogati glazbeni opus Arsenove glazbe, od one za film i tv do njegovih legendarnih pjesama i stihova kojima je obilježio generacije.  

Moderato  cantabile, O mladosti , Kuća pored mora, Tvoje nježne godine, Himna zadrugara...nizala su se remek djela proizašla iz Arsenova skladateljskog pera, autorske genijalnosti i pjesničke duše. Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Josipa Cvitanovića izvedbama njegove filmske glazbe (U registraturi, Gospoda Glembajevi, Jedrima oko svijeta, Vlak u snijegu), dala je dostojanstven hommage njegovom opusu glazbe za film i tv kojom je obilježio kinematografiju ovih prostora. Klinci s Ribnjaka podsjetili su na posebnu konekciju koju je Arsen imao s djecom, s mladosti kojoj je u naslijeđe ostavio neke od najljepših dječjih pjesama po kojima će generacije pamtiti svoje djetinjstvo.

Sjajni Matija Dedić još je jednom na pozornici Lisinskog okupio sve - od Arsenovih glazbenih suradnika do presjeka bogatog opusa Arsenove glazbe. Još jednom je briljirao u svom dijalogu s klavirom putem kojega su Arsenove pjesme lako i snažno kao i uvijek, našle put do publike.
Dašak Dalmacije i trag koji je ostavila u Arsenovu životu maestralno su prenijeli Tedi Spalato i klapa Nostalgija. Ipak, pojava Gabi Novak na pozornici bila je onaj posebni pečat koncertu zbog kojeg će ostati u sjećanju svima koji su imali priliku biti na njemu.
      
Od Arsenove smrti prošlo je nešto više od godinu dana. Koncertom smo se prisjećali našeg omiljenog „pjesnika opće prakse“, ali ipak, koncert nije prošao u tužnom tonu. On je prije svega bio posveta velikom umjetniku. Arsen je bio i jest institucija hrvatske glazbe i kulture te je stoga večerašnji koncert s još jednom glazbenom institucijom – Zagrebačkom filharmonijom, bio tako prirodan i logičan spoj. Posljednji put ove dvije institucije našle su se zajedno na pozornici prilikom obilježavanja pedeset Arsenovih godina na sceni. Ovaj put bez Arsena, ali s pjesmama kroz koje će živjeti uvijek.   

Dvorana Lisinski je bila dupkom puna. Koncertu je prisustvovao i velik broj ljudi iz društvenog i javnog života, prijatelji i suradnici obitelji Dedić.

Ovaj koncet ujedno je otvorio novi OFF ciklus Zagrebačke filharmonije. OFF ciklus predstavit će zanimljivu kombinaciju klasične glazbe i drugih glazbenih žanrova kojima će uspješno biti nastavljen niz započet večerašnjim koncertom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka filharmonija, off ciklus, KD VATROSLAV LISINSKI, arsen dedić