Hrvatska

ANDRO VLAHUŠIĆ: Vićanove navode da me treba strijeljati nisam shvatio kao prijetnju smrću, ali želim da ih policija provjeri

Vlahušić i Vićan svojedobno su bili i koalicijski partneri u Gradskom vijeću, a zajedno su pravomoćno osuđeni na uvjetne kazne u aferi Šipan - Vlahušić za zloporabu položaja i ovlasti, a Vićan za poticanje na to kazneno djelo.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozvao je u utorak policiju i DORH da provjere navode vijećnika Dubrovačkoga demokratskog sabora Pere Vićana, koji je na sjednici Gradskog vijeća prošli četvrtak rekao kako ga "treba strijeljati jer je jednom pojedincu dodijelio proračunska sredstva".   

 Vlahušić je na konferenciji za novinare održanoj pod nazivom "Kome se prijeti, a koga kažnjava?" ocijenio kako mu je Vićan pola u šali, a pola u zbilji rekao kako je "jedini način da se riješe gradonačelnika strijeljanje".  Iako se ne boji za život i drži da te riječi nisu bile prijetnja smrću, pozvao je policiju i DORH da provjere te Vićanove navode. 

"To nije primjereno za gradsku vijećnicu, a nije ga upozorio ni predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ). Nakon toga sam od Vićana dobio i to da od Nove godine neću biti gradonačelnik. Možda je vijećnik mislio da se neće izglasati proračun za 2017. godinu, ali ja sam i nakon toga gradonačelnik dok Vlada ne odluči drugačije", rekao je Vlahušić te dodao kako ga "zaustavljaju ljudi na ulici i pitaju hoće li ga ubiti".

Dubrovački gradonačelnik pozvao je policiju i DORH da provjere navode koji su izrečeni na sjednici Gradskog vijeća, dodajući kako mora zaštiti i svoju obitelj. Na novinarsku opasku kako mu Vićan nije rekao da ga "treba strijeljati kako bi ga se riješili", nego da je to izgovoreno u afektu i u kontekstu saznanja da je Vlahušić iz proračuna dodijelio 61 tisuću kuna određenoj osobi za obnovu apartmana, dubrovački gradonačelnik samo je ponovio kako je u gradskoj vijećnici izgovoreno kako ga treba strijeljati.

Na pitanje je li se bojao za život kad je dan poslije na nastavku sjednice Vićana sa smiješkom pitao je li unajmio ubojice, Vlahušić je odgovorio kako se ni danas ne boji. "Samo upozoravam kako to nije primjereno. Vi govorite o kontekstu, a da ste novinar u Rijeci, Splitu ili negdje drugo i da ste to pročitali, što treba napraviti?" upitao je Vlahušić.
 "Moja obitelj i moji prijatelji me upozoravaju kako takve stvari postaju ozbiljne. To sam doživio kao političku figuru, ali pozivam policiju da provjeri je li iza toga samo politička figura ili nešto drugo", zaključio je Vlahušić.


Vlahušić i Vićan svojedobno su bili i koalicijski partneri u Gradskom vijeću, a zajedno su pravomoćno osuđeni na uvjetne kazne u aferi Šipan - Vlahušić za zloporabu položaja i ovlasti, a Vićan za poticanje na to kazneno djelo.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dubrovnik, andro vlahušić