Svijet

TELEFONSKI RAZGOVOR: Obama i Merkel osudili napade na Alep

Sjedinjene Države ocijenile su ranije u četvrtak da su sirijski i ruski napadi na Alep poklon militantima Islamske države.

Piše: PolitikaPlus/HiNa

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je telefonom razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a dvoje čelnika oštro je osudio "barbarske zračne napade ruskog i sirijskog režima na istočni Alep", izvijestila je Bijela kuća.

Složili su se da Rusija i sirijski režim snose posebnu odgovornost za okončanje sukoba u Siriji i omogućavanje pristupa UN-ovim humanitarcima mjestima koja su pod opsadom ili se nalaze u teško dostupnim dijelovima Sirije, navodi se u izjavi, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države ocijenile su ranije u četvrtak da su sirijski i ruski napadi na Alep poklon militantima Islamske države.

Rusija je također optužila SAD za "de facto potporu terorizmu" u Siriji, dok Washington prijeti da će prekinuti pregovore s Rusijom o Siriji ako borbe ne prestanu.

Glavni podtajnik UN-a za humanitarna pitanja Stephen O'Brien pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prestane tolerirati kršenje međunarodnog humanitarnog prava u Siriji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ALEP, BARRACK OBAMA, SIRIJSKI GRAĐANSKI RAT, SIRIJA, ANGELA MERKEL