Svijet

AMERIČKI PREDSJEDNIK: Obama svečano otvorio Nacionalni muzej afroameričke povijesti i kulture

Impozantna moderna građevina ukrašena brončanim panelima, posvećena je povijesti i emancipaciji crnaca, posvećena je ropstvu, segregaciji, borbi za građanska prava, ali i kulturi i društvu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je svečano otvorio Nacionalni muzej afroameričke povijesti i kulture u Washingtonu, izrazivši nadu da će ovaj povijesni projekt, koji je konačno završen, pomoći Amerikancima "da međusobno razgovaraju, da slušaju i čuju jedni druge".

"Muzej afroameričke povijesti nije odvojen od šire američke povijesti, nije riječ o skrivenom dijelu američke povijesti.... riječ je o središnjem dijelu američke povijesti", kazao je američki predsjednik.

"Nadam se da će nam ovam muzej pomoći da razgovaramo jedan s drugim i, još važnije, da će nam pomoći da slušamo jedni druge, a možda i najvažnije - da vidimo jedni druge... i pritom shvatimo da je ljudskost ono što Ameriku čini onakvom kakva jest", rekao je prvi crni predsjednik u američkoj povijesti pred tisućama okupljenih na otvorenju muzeja.

Impozantna moderna građevina ukrašena brončanim panelima, posvećena je povijesti i emancipaciji crnaca, posvećena je ropstvu, segregaciji, borbi za građanska prava, ali i kulturi i društvu. U njoj je na 37.000 četvornih metara izloženo 34.000 predmeta.

"Ovaj muzej možda će posjetitelju bijelcu pomoći da shvati patnju i gnjev prosvjednika u mjestima poput Fergusona ili Charlottea", kazao je, misleći pritom na dva američka grada u kojima su nastali neredi nakon što su policajci ubili crnce: u kolovozu 2014. u Fergusonu, a prije nekoliko dana u Charlotteu.

Na svečanom otvorenju je, uz prvu damu Michelle Obamu bio i bivši predsjednik George W. Bush koji je ratificirao projekt muzeja 2003., nakon višegodišnje borbe da se pronađe mjesto za muzej afroameričke kulture.