Tehnologija

NOVA TEHNOLOGIJA: Microsoft želi pametnije hladnjake, koji će moći prepoznati namirnice

Preko modula hladnjak se može priključiti na internet i ujedno omogućuje da se vidi i popiše njegov sadržaj

Piše: PolitikaPlus

Američka informatička tvrtka Microsoft objavila je u petak da s njemačkim Liebherrom surađuje na proizvodnji pametnih hladnjaka koji će moći prepoznati namirnice.

 

Zahvaljujući toj suradnji nastao je prototip nazvan "SmartDeviceBox", komunikacijski modul koji se ugrađuje u Liebherrove hladnjake i zamrzivače, piše Microsoft na svom blogu. Preko tog modula hladnjak se može priključiti na internet i ujedno omogućuje da se vidi i popiše njegov sadržaj, zahvaljujući kameri koja je spojena na tehnologije za automatsko prepoznavanje predmeta.

 

Tako sustav "prepoznaje pojedine namirnice u hladnjaku. Informacije se automatski šalju na popis" namirnica u hladnjaku koji potrošač može pregledavati s bilo kojeg mjesta, ističe Microsoft.

 

Američka tvrtka navodi da su njezini inženjeri osmislili novi sustav obrade snimaka koji može pronaći pojedine namirnice u hladnjaku. Na temelju banke snimaka hladnjak može prepoznati čitav niz namirnica kao što je mlijeko u tetrapaku, boce s kečapom, staklenke s kiselim krastavcima ...

 

Microsoft ističe da, premda je riječ o prototipu, tehnologije primijenjene ovdje se veoma brzo razvijaju: Liebherr i Microsoft aktivno usavršavaju te tehnologije kako bi nova generacija hladnjaka bili pametni aparati koji neće samo čuvati namirnice na hladnom, nego će nam pomoći da interaktivno upravljamo našim namirnicama."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MICRSOFT, HLADNJACI