Crna kronika

ZAHTJEV: Haški sud traži od Srbije da izruči troje Šešeljevih suradnika

Među obvezama Srbije, kako se navodi, jest i ispunjenje uhidbenog naloga i izručenje članova SRS Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića - optuženih za nepoštovanje suda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) u slučaju troje suradnika vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja zatražilo je u utorak od Srbije da hitno promjeni zakonodavstvo sukladno međunarodnim obvezama i ispuni uhidbeni nalog i izruči troje radikala, objavili su beogradski elektronički mediji.


Među obvezama Srbije, kako se navodi, jest i ispunjenje uhidbenog naloga i izručenje članova SRS Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića - optuženih za nepoštovanje suda.


"Srbija ne može upozorovati na svoje domaće zakonodavstvo kako bi opravdala nepridržavanje svojih međunarodnih obveza. Ako srbijansko zakonodavstvo nije sukladno međunarodnim obvezama, ono mora pod hitno biti izmijenjeno tako da jamči usklađenost s tim obvezama", navode beogradski mediji odluku ICTY-a kojom se Beogradu nalaže da ispuni svoju obvezu o suradnji sa Sudom.


Iz ICTY- a se podsjeća da Srbija, nakon zaključka Višeg suda u Beogradu kako prema srbijanskom zakonu o suradnji s Haškim sudom nisu ispunjeni uvjeti za predaju i uhićenje troje radikala, nije upozorila kako će ta odluka utjecati na njenu obvezu suradnje sa Sudom.


Viši sud je u svibnju zaključio kako postoji pravna obveza Srbije da izruči samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, te da to nije slučaj s troje Šešeljevih suradnika jer se terete za nepoštovanje ICTY-a i utjecaj na svjedoke u postupku protiv Šešelja.


Sud napominje kako je u osnovi ovog slučaja pitanje da li je država obvezna surađivati sa Sudom u svim slučajevima ili samo onim koji se tiču kršenja međunarodnog humanitarnog prava.


Pozivajući se na članak 29 Statuta suda, vijeće ICTY-a zaključilo je da je Srbija dužna surađivati "po svakom zahtjevu za asistenciju", uključujući i slučaju u svezi nepoštovanja suda.


Tužiteljstvo ICTY-a optužilo je troje Šešeljevih suradnika za pritisak na dvojicu svjedoka kako bi svjedočili u korist Šešlja, nudeći im protuusluge.


Sud je podigao optužnice za nepoštovanje suda protiv troje radikala u prosincu 2014., a naložio njihovo uhićenje i izručenje u siječnju 2015. Nakon što Srbija nije postupila po tim nalozima, u siječnju ove godine ICTY je zatražio da Beograd podnosi redovita mjesečna a potom dvotjedna izvješća o naporima koje čini da ispuni tu obvezu.


Šešelj je u ožujku ove godine prvostupanjskom presudom ICTY-a u Den Haagu oslobođen svih optužba za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tijekom srpske agresije, te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojislav šešelj, srbija, haag