Burze

ZSE: Zagrebačka burza: Crobexi stagnirali nakon dva tjedna snažnog rasta

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,03 posto, na 1.724 boda. Premda blago, ojačao je treći tjedan zaredom, pa je dosegnuo najvišu razinu od kraja listopada 2015. godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon dva tjedna snažnoga rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi protekloga tjedna stagnirali, uz skroman promet, dok su u fokusu investitora bile dionice HT-a i Adrisa.


Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,03 posto, na 1.724 boda. Premda blago, ojačao je treći tjedan zaredom, pa je dosegnuo najvišu razinu od kraja listopada 2015. godine.


Crobex10 oslabio je, pak, 0,18 posto, na 1.000 bodova, zadržavši se blago iznad te psihološki važne granice.


Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 29,5 milijuna kuna, što je oko dva milijuna više nego tjedan dana prije.


"Nakon snažnog rasta kojem smo svjedočili prethodnoga tjedna, prije svega uzrokovanog oporavkom inozemnih dioničkih tržišta nakon pada zbog Brexita, prošloga tjedna vidjeli smo stagnaciju Crobexa. Važno je istaknuti da je pritom Crobex i dalje pozitivan od početka godine", kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.


Od početka godine Crobex je na dobitku 2 posto, a Crobex10 1,13 posto.


Prosječni dnevni redovni promet dionicama kretao se protekloga tjedna oko 5,5 milijuna kuna, a od početka mjeseca u prosjeku je iznosio oko 5,1 milijun kuna, što je najniži promet u toku ove godine, dodaje Štriga.


"Iako smanjeni prometi nisu neuobičajeni u ljetnim mjesecima, ako usporedimo s istim razdobljem prethodne dvije godine, riječ je o 45 posto nižem prometu", navodi Štriga.


Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s 5,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,38 posto, na 142,9 kuna.


Po likvidnosti slijedi povlašteno izdanje Adrisa, s prometom od 4,45 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,53 posto, na 384 kune.


Nešto veći promet, 1,8 milijuna kuna, ostvaren je i izdanjem Valamar Riviere, čija se cijena spustila 1 posto, na 24,75 kuna.


Najveći skok cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je


dionica Tehnike, za 37,94 posto, na 407 kuna.


Po dobicima slijedi dionica Atlantske plovidbe, sa skokom cijene za 16,67 posto, na 175 kuna, potom Uljanik plovidbe, za 12,85 posto, na 118,6 kuna, Belja, za 12,72 posto, na 21,98 kuna, te Hotela Haludovo, za 7,22 posto, na 2,97 kuna


Najveći cjenovni pad, pak, zabilježile su dionice Slavonskog ZAIF-a, za 8,25 posto, na 49,52 kune, potom Ingre, za 3,75 posto, na 2,31 kunu, i Viadukta, za 3,22 posto, na 300 kuna.


Od važnijih poslovnih vijesti, glavna skupština AD Plastika u četvrtak je potvrdila isplatu dividende od 8 kuna po dionici, što implicira dividendni prinos od 7,3 posto, kaže Štriga.


Dionica AD Plastika oslabila je 2,43 posto, završivši tjedan na 120 kuna.


"U utorak je Ina preuzela 33,5 posto dionica Energopetrola od Mola, povećavši svoj vlasnički udio na 67 posto, postavši tako njegov većinski vlasnik. Unatoč tome, nismo vidjeli nikakve promjene cijena dionice Ine", navodi Štriga.


Cijena dionice Ine stagnirala je na 3.000 kuna.


Štriga dodaje i da je Prime Tourist Resort povećao cijenu preuzimanja preostalih dionica Sunčanog Hvara s inicijalnih 21,37 na 24 kuna za dionicu.


Cijena dionice Sunčanog Hvara oslabila je prošloga tjedna 1,21 posto, na 23,7 kuna.


"Izgledi za Crobex i dalje su pozitivni - očekujem pozitivan povrat u toku ove godine, prije svega zbog snažne turističke sezone, koja ide u prilog zaradama turističkih kompanija", kaže Štriga.


No, napominje da rizik po hrvatsko gospodarstvo predstavljaju smanjeni izgledi gospodarskog rasta eurozone nakon Brexita, što potencijalno može smanjiti zarade domaćih izvoznika u odnosu na inicijalna očekivanja.


"Očekujem i dalje skromne promete, a takvi bi mogli ostati sve dok ne dođe do zamaha u privatizacijskim procesima ili važnijih pozitivnih korporativnih objava", zaključuje Štriga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, zse