Svijet

SNIMLJEN TRENUTAK NAPADA: Najmanje 84 mrtvih i više od 100 ozlijeđenih u napadu kamiona u francuskoj Nici

Kamion se velikom brzinom zabio u ljude koji su gledali vatromet na poznatoj Promeade des Anglais na rivi u Nici.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Napad u Nici u kojem je u četvrtak ubijeno najmanje 84 osoba, pokošenih kamionom na Engleskom šetalištu, pogađa najsimboličnije mjesto grada, svjetski poznatog središta Azurne obale i petog najvećeg grada po broju stanovnika u Francuskoj.

 

Nica je turističko odredište od 19. stoljeća, a šetalište je dobilo ime po engleskom svećeniku i njegovu šogoru koji su 1824. napravili prvi skromni zemljani "put" koji će rasti i proljepšavati se u nadolazećim desetljećima.

 

Godine 1860. Nica, dotad pripojena Kraljevini Sardiniji, postaje francuska.

 

Za Lijepe epohe nakon Prvog svjetskog rata, Nica je na vrhuncu s kozmopolitskim stanovništvom. Brojni aristokrati i rentijeri dolaze u grad privučeni blagim zimama. Oko 1880. po engleskom modelu kazino orijentalna izgleda gradi se iznad mora.

 

Počevši od dvadesetih godina prošlog stoljeća rađa se ljetni turizam na poticaj američkih iseljenika na Azurnoj obali, poput pisca Johna Dos Passosa.

 

Stotine zgrada od kojih neke u stilu art decoa podignuto je tijekom razdoblja između dva rata u gradu koji ugošćuje brojne umjetnike, glazbenike i pisce.

 

Otvaraju se brojni luksuzni hoteli, kazina i palače. Godine 1912. Rumunj Henri Negresco utemeljuje najčuveniju palaču u Nici - Hotel Negresco na Engleskom šetalištu.

 

Na promenadi se odvijaju brojne ljetne manifestacije, poput poznatog karnevala.

 

 

 

Nica svake godine ugošćuje oko četiri milijuna posjetitelja. Grad, međutim, ima stopu nezaposlenosti višu od nacionalnog prosjeka (15 posto 2013. prema deset posto u čitavoj Francuskoj).

 

Sam grad ima 342.000 stanovnika i peti je najnapučeniji u Francuskoj, iza Pariza, Marseillea, Lyona i Toulousea. No metropola Nica-Azurna obala koja obuhvaća 45 općina ima više od 500.000 stanovnika.

 

Christian Estrosi (republikanac), gradonačelnik Nice od 2008., prošlog je mjeseca svoju fotelju prepustio prvom pomoćniku Philippeu Pradalu zbog izbora u prosincu koji su ga doveli na čelo pokrajine Provansa-Alpe-Azurna obala. No ostao je predsjednik metropole i postao prvi pomoćnik gradonačelnika.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smrt, kamion, francuska, napad, nica