Svijet

VELIKA BRITANIJA: Theresa May nova premijerka - Britanci dobili svoju 'Angelu Merkel'

May je trinaesti premijer Velike Britanije tijekom Elizabetine vladavine, u nizu koji je započeo Winston Churchill, te druga žena na toj funkciji nakon Margaret Thatcher.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Theresa May je u srijedu postala nova britanska premijerka, te pred sobom ima ogroman zadatak vođenja Velike Britanije tijekom izlaska iz Europske unije.


May, rođena 1956., preuzela je funkciju premijerke nakon primanja kod kraljice Elizabete, te je poslije otišla izravno u svoj novi dom u Downing Streetu u kojem je prije samo nekoliko sati bio David Cameron.


May je trinaesti premijer Velike Britanije tijekom Elizabetine vladavine, u nizu koji je započeo Winston Churchill, te druga žena na toj funkciji nakon Margaret Thatcher.


"Bit ćemo dorasli izazovu. Izlazeći iz Europske unije izgradit ćemo novu, smionu i pozitivnu ulogu u svijetu, a od Velike Britanije ćemo učiniti državu ne samo za par privilegiranih, nego za svakog od nas", rekla je May.


David Cameron je podnio ostavku nakon što su glasači ignorirali njegova preklinjanja i prošlog mjeseca na referendumu glasali za izlazak iz Europske unije, čime su znatno potkopani europski pokušaji snažnijeg ujedinjenja, te stvorene ekonomske nesigurnosti diljem EU-a.


May mora pokušati umanjiti štetu koju će snositi britanska trgovina i investicije pregovarajući veze te države s 27 preostalih članica EU-a. Pokušat će i ujediniti podijeljenu Konzervativnu stranku, kao i podijeljenu naciju u kojoj su mnogi nakon referenduma ostali ljuti na političku elitu.


Prepoznajući svakodnevnu borbu koju vode mnogi Britanci, May je rekla kako njezina vlada "neće biti vođena interesima privilegirane nekolicine, nego njihovom interesu", te je dodala kako će učiniti sve da vrati građanima kontrolu nad njihovim životima.


"Kad ćemo donositi velike odluke nećemo misliti o moćnima, nego o vama, kad ćemo donositi nove zakone nećemo slušati snažne nego vas, kad će biti riječi o porezima prvenstvo neće imati bogati, nego vi", rekla je May.


Vodstvo Europske unije, koje planira što prije nastaviti s radom nakon referendumskog šoka, želi da May započne službeni proces razvoda što brže, kako bi se izbjegle daljnje nesigurnosti. 


No May je istaknula kako se proces neće započeti prije kraja ove godine, zato da Britanija stigne formirati svoju pregovaračku strategiju. 


Iako je podržavala ostanak Britanije u Europi, May je nekoliko puta ponovila kako "Brexit znači Brexit", te da se odluka na referendumu ne može povući.


Oni koji ju podržavaju smatraju May dobrim izborom za vođenje države kroz proces izlaska iz EU-a. Kolege ju opisuju kao opreznu, mirnu i iznimno povučenu.


Jeremy Hunt, glavni tajnik za zdravstvo u Cameronovom kabinetu, istaknuo je da su se osjećali kao da su dobili "britansku Angelu Merkel".


"Dobili smo nevjerojatno čvrstu, lukavu, odlučnu i principijelnu osobu da vodi pregovore", rekao je Hunt televizijskoj postaji Sky News.


Od nove britanske premijerke očekuje se da će odmah započeti sa slaganjem nove vlade što će biti kompleksan politički čin zbog zadovoljavanja oba suprotstavljena tabora u njezinoj stranci. 


Najavila je novi odjel u vladi koji će biti zadužen za izlazak iz EU-a kojeg će voditi netko od pobornika izlaska.


Financijska tržišta su reagirala pozitivno na vijesti u ponedjeljak da će May postati premijerka prije no što je to očekivano.


SAD je čestitao May, te su izrazili svoju sigurnost u njezino znanje za vođenje Velike Britanije kroz proces Brexita.


"Temeljeno na javnim komentarima koje smo čuli od nove premijerke, ona planira ići putem koji je konzistentan s receptom kojeg je ponudio Barack Obama", istaknuo je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, Theresa May