Zagreb

OBRAZOVANJE: Potpisan sporazum između Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu

Obje strane se obvezuju da će zajednički i koordinirano skrbiti o socijalnom statusu aktivnih i umirovljenih profesora.

Piše: PolitikaPlus

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu nastavlja se uspješna suradnja dviju institucija.

 

Sporazumom što su ga potpisali gradonačelnik Milan Bandić i rektor Damir Boras iskazuje se spremnost na suradnju na području međunarodne suradnje, u razvoju umjetničkih i kulturnih potencijala te sporta i javnozdravstvenih rekreativnih programa, zatim uključivanje Sveučilišta u postojeće tehnološke i znanstvene parkove i centre Grada Zagreba, ali i uspostavljanje i izgradnja novih znanstvenih i inovacijskih institucija, te realizacija zajedničkih gospodarskih programa i projekata. Obje strane se obvezuju da će zajednički i koordinirano skrbiti o socijalnom statusu aktivnih i umirovljenih profesora, da će zajedno razvijati znanstvene i stručne potencijale, te da će stvoriti uvjete kako bi Sveučilište i Grad postali prepoznatljivi kao centri obrazovanja i razvoja.

 

Sporazumne strane također iskazuju spremnost za suradnju na području prostornog razvoja, posebice u realizaciji projekata kao što su Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Zapadni i Sjeverni kampus, Sveučilišna aleja, izgradnja studentskog restorana na Veterinarskom fakultetu i kreativnog centra na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, ali i prostorno širenje Akademije dramske umjetnosti te preseljenje Sveučilišne tiskare. Kao posebni projekti izdvajaju se:

 

• Grad Zagreb – sveučilišni grad

• postakademsko samozapošljavanje

• Fond za inovacije i transfer tehnologije

• Zdravo sveučilište

• Zagreb – Europska kulturna prijestolnica

 

Sveučilište i Grad surađivat će i u pripremi projekata koji se pripremaju za sufinanciranje iz programa i fondova Europske unije. Također, Sveučilište će Gradu staviti na raspolaganje informacije i znanja koja mogu pridonijeti razvoju Grada te pružati stručnu pomoć na projektima Grada i obrazovanju kadrova, posebice u razvoju ljudskih potencijala zaposlenih u Gradskoj upravi i ostalim obrazovnim, znanstvenim, umjetničkim i kulturnim ustanovama Grada.

 

Istaknuvši kako se ovim dokumentom sistematizira sva dosadašnja i buduća suradnja između dviju institucija, gradonačelnik Bandić kao posebnost Sporazuma izdvojio je osiguranje stambenog prostora za znanstvene novake na Podbrežju, s ciljem da mladi i obrazovani ljudi ostanu u Hrvatskoj. Zahvalivši gradonačelniku na sjajnoj suradnji, rektor Boras je naglasio da danas potpisani dokument jamči kako će se svi planirani projekti zaista i ostvariti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, sveučilište