Hrvatska

PRIZNANJE: Nagrađen nastup akrogrupe 'Krila Oluje' na aeromitingu RIAT

Radi se o najprestižnijoj od šest nagrada koje se tamo tradicionalno dodjeljuju.

Piše: PolitikaPlus

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) "Krila Oluje" osvojila je nagradu "King Hussein Memorial Sword" za ukupno najbolji nastup na najvećem svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi Fairfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, gdje je nastupala 9. i 10. srpnja, priopćio je u ponedjeljak MORH.


Radi se o najprestižnijoj od šest nagrada koje se tamo tradicionalno dodjeljuju. Nagrada se dodjeljuje u čast Jordanskog kralja Husseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj ove manifestacije, a uručio ju je osobno njegov sin princ Faisal bin Hussein. 


Na aeromitingu HRZ i PZO se predstavio i helikopterom MI-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a na statičkom dijelu prikaza. 


Sudjelovanjem HRZ i PZO-a na RIAT-u Hrvatska je postala 56. država čije se ratno zrakoplovstvo predstavilo na ovoj prestižnoj manifestaciji, navodi MORH. 


Ovogodišnji RIAT je protekao u znaku prvog međunarodnog nastupa Lockheed Martin F-35B Lightning II. Privukao je 153.000 gledatelja, a među uzvanicima uz visoke dužnosnike i članove kraljevske obitelji bilo je i 36 zapovjednika ratnih zrakoplovstava iz cijelog svijeta. U letačkom i statičkom programu aeromitinga sudjelovalo je 230 zrakoplova iz sastava 24 svjetskih ratna zrakoplovstva. U organizaciji je sudjelovalo i više od 2000 volontera.


Ova prestižna zrakoplovna manifestacija održava se od 1971. godine i zahvaljujući čak 535 zrakoplova u svom programu 2003. uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda, te se smatra najvećim svjetskim vojnim aeromitingom, zbog velikog broja sudionika koji su u pravilu iz sastava svjetskih ratnih zrakoplovstava, s rijetkim civilnim sudionicima u letačkom programu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, MORH, Krila Oluje