Svijet

DAVID CAMERON: Premijer: 'Ne bi bilo u redu da budem kapetan koji zemlju vodi na novo odredište'

Moja je želja da imamo novo vodstvo do listopada, rekao je Cameron.

Piše: PolitikaPlus

Velika Britanija izglasovala je na referendumu napuštanje Europske unije, zaključili su svi britanski mediji nakon prebrojane velike većine biračkih listića.


Konačni rezultati referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da se 51,9% Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1%, priopćilo je izborno povjerenstvo, a prenose svjetske novinske agencije.Premijer David Cameron u obraćanju javnosti nakon referenduma kazao da nema sumnje što se tiče rezultata. Nije u redu da ostanem kapetan koji će voditi zemlju prema novoj destinaciji. Moja je želja da imamo novo vodstvo do listopada, rekao je Cameron. 


Premijer je kazao da je u njegovu mandatu napravljeno mnogo reformi i da je očuvana britanska gospodarska snaga. Narod je na referendumu odlučio onako kako je glasovao. Guverner će također dati izjavu o stabilizaciju financijskih tržišta. Pregovori s Europskom unijom tzrebali bi početi pod vodstvom novog premijera. Britanski narod donio je odluku koju treba poštovati. Onima koji su izgubili, kao ja, treba objasniti kako bi to sada izgledalo. Sve ću učiniti u budućnosti da pomogonem ovoj zemlji u budućnosti da uspije, dodao je. 


Čelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage rekao je u petak da počinje "sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo". Sada se usuđujem sanjati zoru koja se rađa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom, izjavio je pred pristašama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenim u jednoj zgradi u Londonu.


Ako se predviđanja potvrde, bit će to pobjeda pravih ljudi, običnih ljudi, dodao je Farage, suosnivač UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva) 1993. koja se od početka zauzima za Brexit. Učinili smo to za cijelu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država, dodao je. Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti, zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVID CAMERON, VELIKA BRITANIJA