Mojbiz

REUTERS: Izvor iz Vlade: Hrvatska u srpnju izdaje kunsku obveznicu

'Moramo tek definirati detalje, ali bit će to obveznica denominirana u kunama. Više detalja znat ćemo početkom srpnja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska će se u srpnju zadužiti na domaćem tržištu budući da mora refinancirati obveznicu koja dospijeva na naplatu u drugoj polovini idućeg mjeseca, kazao je u četvrtak za Reuters neimenovani izvor u hrvatskoj vladi.


"Moramo tek definirati detalje, ali bit će to obveznica denominirana u kunama. Više detalja znat ćemo početkom srpnja", kazao je izvor.


Na dan 22. srpnja dospijeva na naplatu obveznica u iznosu 3,5 milijardi kuna.


Hrvatska povremeno izdaje i obveznice u eurima, ali je prošlog mjeseca zbog povišene premije rizika u uvjetima političke nestabilnosti koja je rezultirala padom vlade odgođeno izdanje eurske obveznice na međunarodnim tržištima u iznosu oko milijardu eura.


U kolovozu Hrvatska mora refinancirati 18-mjesečne trezorske zapise ukupne vrijednosti 1,25 milijardi eura.


"Ta će operacija biti odvojena i neće imati veze sa srpanjskom obveznicom", tvrdi izvor u vladi.


Ako se izuzmu trezorski zapisi, Hrvatskoj ove godine treba otprilike 27 milijardi kuna samo za refinanciranje obveznica koje dospijevaju na naplatu i za pokrivanje proračunskog manjka, navodi Reuters.


Iduća godina bit će financijski jako zahtjevna jer će Hrvatskoj za refinanciranje obveznica i za plaćanje kamata trebati gotovo 30 milijardi kuna.


Pritom je u prvoj polovini rujna čekaju prijevremeni parlamentarni izbori. Ako nova vlada ne izloži uvjerljiv plan reformi, potreban radi odlučne fiskalne konsolidacije, te smanjenja visokog javnog duga, poboljšanja investicijskog okruženja i poticanja gospodarskog rasta, Hrvatska će se vjerojatno suočiti s ozbiljnim teškoćama u financiranju financijskih obveza po povoljnoj cijeni, napominje Reuters.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, tržište, obveznice, vlada